Site icon Wellness Way Česká republika

Turecké lilky plněné do sytosti

K receptu

Turecké plněné lilky jsou dalším skvělým receptem, který můžete přidat do vaší sbírky „malých modrých“ jídel. V Turecku je lilek králem zeleniny. Jsou smažené, solené, sušené, fermentované, plněné. V sezóně, když jdete na večeři do jakéhokoli tureckého domova, pravděpodobně najdete na stole alespoň jeden pokrm z lilku. A s největší pravděpodobností to budou plněné lilky. Ve vydatné verzi se nejčastěji plní hovězím masem mletým na masovém mlýnku, ale doporučujeme plnit „sudy“ jemně nasekaným jehněčím masem. Mleté mleté ​​maso obsahuje větší kusy masa než běžné mleté ​​maso, díky čemuž má pokrm zajímavou texturu a je „masitější“.

Složitost: průměrný Kalorie: 447,51 kcal/porce porce: 4 Vaření: 1 hodina 15 minut Přidat. čas: 1 hodina Použitý: 29,51 g/24,98 g/26,35TroubaPečeníVečeřeVečeřeHlavní chodINGREDIENCE NA 4 porcevelké lilky 5 ks.jehněčí dužina 600 gzelená paprika 3 ks.cherry rajčata 200 gzelená pálivá paprika 1 kusstřední žárovky 2 ks.citronová šťáva 1 kuskoriandr a máta k podávání mletý kmín 1 lžičkasumach 1 lžičkaolivový olej čerstvě mletý černý pepř sůl Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Maso nakrájejte na malé kostky (se stranou 8–9 mm). Dáme do mísy, osolíme, opepříme a ochutíme kmínem a sumakem. Pokapejte citronovou šťávou. Jednu cibuli oloupeme a nastrouháme nebo rozmixujeme v mixéru. Přidejte k masu a dobře promíchejte. Nechte 1 hodinu marinovat.

Krok 2

Lilek odřízněte konce a škrabkou na zeleninu odstraňte část slupky na nudličky. Lilek rozkrojte příčně napůl a vydlabejte část dužiny, abyste vytvořili poměrně velké „sudy“. Zevnitř je osolte a nechte 15 minut působit.

Krok 3

Dužinu lilku nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a přidáme nakrájený lilek. Smažíme do zlatova, mírně osolíme.

Krok 4

Z pálivé a sladké papriky odstraňte semínka a blány. Sladkou papriku nakrájíme na čtverce o straně 1 cm, feferonky na tenké proužky. Rajčata nakrájíme na kolečka.

Krok 5

Lilkové „sudy“ opláchněte studenou vodou a osušte. Maso vymačkáme z marinády a smícháme s osmaženou dužinou lilku, rajčaty a paprikou. Náplň osolíme a opepříme, přidáme 2 polévkové lžíce. l. olivový olej.

Krok 6

Naplňte lilky náplní a vložte do pekáčku vyloženého pergamenem. Zakryjte pánev alobalem. Lilek vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 40 minut. Poté odstraňte fólii a vařte dalších 20 minut. Před podáváním posypeme jemně nasekaným koriandrem a mátou.

MIMOCHODEM

Zcela samostatným pokrmem jsou lilky plněné tureckým mletým masem, ale hodí se i k různým přílohám. Lze je podávat například s nadýchanou rýží nebo kuskusem – zrníčka nasají šťávu a chuť plněného lilku.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Turecké plněné lilky v troubě lze péct nejen jako „sudy“, ale také jako „loďky“, které je možné rozřezat spíše podélně než napříč. V každém případě buďte opatrní při vykrajování dužiny: na stěnách nechte alespoň 1 cm, aby lilky nezměkly a dobře držely tvar.

Exit mobile version