Zimní kouzlo: Brusinkový džem s jablky

K receptu

Recept na výrobu brusinkového a jablečného džemu na zimu, který navrhujeme níže, je vhodný i pro jakékoli jiné ovoce a bobule. Zde jsou důležité nejen akce samotné, ale také jejich posloupnost. Pokud vše uděláte správně, získáte džem s čirým sirupem a celé ovoce. A hlavně – nespěchejte! 2–3 hodiny uvedené v receptu mezi „sezeními“ vaření brusinek s jablky v sirupu jsou opravdu důležité: během této doby jsou plody namočené v sirupu, což jim umožňuje zachovat tvar později, když se vaří. Vyzkoušejte náš recept v praxi a uvidíte, že to opravdu funguje skvěle!

Složitost: průměrný porce: 1 Vaření: 7 hodinVařeníKonzervováníruská kuchyněSnídaněVečeřeOdpolední svačinaVečeřeDezertPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíDětské menuPárty, bufetINGREDIENCE NA 1 PORCIrafinovaný cukr – 1 kg pitné vody – 125 ml brusinek – 1 kg zelených jablek – 2–3 ks šťávy z 1/2 citronu Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Připravte sirup na brusinkový džem. Chcete-li to provést, vložte rafinovaný cukr do smaltované misky, přidejte pitnou vodu a za míchání přiveďte k varu na vysoké teplotě.

Krok 2

Jakmile se džemový sirup uvaří, přestaňte míchat a vařte za občasného protřepávání dózy a nenechte cukr zkaramelizovat, dokud nebude chutnat jako tlustá nit. Seberte pěnu.

Krok 3

Brusinky roztřiďte a dejte do velké mísy. Naplňte ji studenou vodou a opláchněte bobule. Poté sceďte v cedníku a položte na papírové utěrky, aby se brusinky osušily.

Krok 4

Jablka na džem omyjeme a nakrájíme na půlky. Odstraňte jádro se semeny. Poté jablkovou dužinu oloupeme a nakrájíme na plátky. Potřete je citronovou šťávou.

Krok 5

Do sirupu nasypte brusinky a plátky jablek a jemně je vařečkou zatlačte. Teplo by mělo být zvýšeno, aby se džem uvařil co nejrychleji.

Krok 6

Odstraňte pánev ze sporáku a nechte 2-3 hodiny. Džem dáme zpět na oheň a znovu přivedeme k varu. Necháme vychladnout (2-3 hodiny). Poté vařte, často sbírejte pěnu a vyhněte se připálení.

Krok 7

Zkontrolujte připravenost džemu. Naberte lžící trochu sirupu a dejte jej na studený plochý talířek. Pokud se nerozteče, džem je hotový. Nechte vychladnout, vložte do čistých sklenic a zakryjte plastovými víčky.

UŽITEČNÉ RADY

Pamatujte, že brusinkový džem s jablky je třeba nechat úplně vychladnout a teprve potom nalít do sklenic. Pokud budete spěchat, kondenzát, který se hromadí pod víkem, může mít škodlivý vliv na skladování obrobku.

MIMOCHODEM

Co je to za test „hustou nití“, který zmiňujeme v receptu na brusinkový džem s jablky? Je to velmi jednoduché! Tento termín znamená, že když do sirupu ponoříte lžíci a zvednete ji, nelije, ale stéká dolů viskózním hustým proudem.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: