Zimní zásoby: Pikantní omáčka Tkemali

K receptu

Vyplatí se dělat omáčku tkemali na zimu, když se dá vždy něco podobného koupit v obchodě? Jsme si jisti, že ano, protože domácí tkmeli je mnohem chutnější a aromatičtější. A také – samozřejmě přírodní, protože omáčka připravená doma neobsahuje žádné pochybné ingredience a ty potřebné do receptu budete samozřejmě vybírat velmi pečlivě. Nakonec si nelze pomoci, ale povšimněte si příjemného faktu, že příprava omáčky tkemali vám nezpůsobí žádné potíže: všechny procesy jsou jednoduché a srozumitelné. Ve výsledku získáte úžasné koření, které promění nejobyčejnější smažené maso na lahodné jídlo.

Složitost: snadno Kalorie: 75,56 kcal/porce porce: 10 Vaření: 1 hodina 30 minut Použitý: 1,34 g/2,95 g/11,38gruzínská kuchyněOmáčka, dresinkVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 10 PORCÍčerstvé švestky Tkemali nebo jiné – 1 kg pitné vody – 100 ml koriandru – 3 snítky česneku – 1 hlavička mletého koriandru – 3 ČL mleté ​​červené papriky – 1,5 ČL sušeného kopru – 2 polévkové lžíce. l. sušená máta – 2 lžičky rostlinný olej – 4–8 lžiček. Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Připravte si švestky na vaření omáčky tkemali. Ovoce roztřiďte, oddělte červivé a vrásčité, poté omyjte tekoucí vodou a odstraňte větve. Vložte do velkého hrnce.

Krok 2

Nalijte vodu do hrnce se švestkami na tkemali. Umístěte na sporák a přiveďte k varu na středním plameni. Poté snižte na minimum a vařte, dokud se ovoce zcela nerozvaří.

Krok 3

Umístěte kovové síto na malou misku. Házejte na ni ovoce a sbírejte odvar. Švestky na omáčku tkemali protřete přes sítko do jiné misky nebo malého kastrůlku.

Krok 4

Nádobu se švestkovým pyré postavte na mírný oheň a za stálého míchání vařte asi 45 minut za občasného přilévání vývaru. Výsledkem by měla být hmota s konzistencí husté zakysané smetany.

Krok 5

Koriandr na omáčku tkemali omyjeme, osušíme a nasekáme nadrobno. Česnek nasekejte. Přidejte ji spolu s koriandrem a veškerým kořením do nádoby se švestkovým pyré. Vařte na mírném ohni dalších 5 minut.

Krok 6

Výslednou omáčku tkemali nalijte do suchých sterilizovaných lahví, naplňte rostlinným olejem (každá 1 lžička). Pevně ​​uzavřete a nechte úplně vychladnout.

UŽITEČNÉ RADY

V naší omáčce tkemali nenajdete žádnou sůl ani cukr. Stojí za zmínku, že dobrá švestka je prostě nepotřebuje. Pokud si však myslíte, že tomu tak není, přidejte během vaření nebo přímo do omáčky před podáváním trochu soli a cukru.

MIMOCHODEM

Pokud omáčku tkemali důkladně uzavřete, tedy hermeticky, pak bude perfektně uchována po celou zimu i bez lednice – jen na chladném a suchém místě.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: