K receptu
Classic Chakhokhbili je jedním z těch pokrmů gruzínské kuchyně, které dokázaly překročit hranice země a stát se kulturním „velvyslancem“ ve velkém světě. Což není vůbec překvapivé: je připraveno z docela dostupných surovin, ale zároveň se ukazuje velmi, velmi chutné. Samotné slovo „chakhokhbili“ je jasně spojeno s „khokhobi“, tedy s bažantem, a tito ptáci se kdysi vyskytovali hlavně v lesích východní Gruzie. Zdá se, že právě zde se pokrm objevil před mnoha lety. Mimochodem, tehdy se s největší pravděpodobností podávalo u královského stolu, jak dokládají některé kulinářské zdroje. Samozřejmě je problematické zde koupit bažanty, ale klasický chakhokhbili vyrobený z kuřete rozhodně není horší. Takže postupujeme podle návodu a vaříme!
Složitost: průměrný Kalorie: 558,90 kcal/porce porce: 6 Vaření: 2 hodiny 30 minut Přidat. čas: 30 min Použitý: 41,29 g/39,10 g/10,64gruzínská kuchyněKavkazská kuchyněVečeřeHlavní chodVegetariánstvíPárty, bufetNarozeninyINGREDIENCE NA 6 PORCÍkuře – 1 ks. (o hmotnosti 1,5–2 kg) rostlinný olej – 1 polévková lžíce. l. červená cibule – 4 ks červená paprika – 1 ks rajčata – 800 g česneku – 3 stroužky koriandru – 4 snítky petrželky – 3 snítky utskho-suneli – 1/2 lžičky mleté červené papriky. – 1/2 lžičky bobkový list – 4 ks sůl, mletý černý pepř – podle chuti Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Vložte kuře do hrnce. Zalijte vroucí vodou tak, aby pokrývala kuře alespoň 2 cm vrstvou. Přiveďte k varu a vařte 30 minut na středním plameni.
Krok 2
Kuře položte na talíř a nechte vychladnout (20 minut). Nakrájejte ho na malé kousky spolu s kostmi. Vývar přecedíme přes plátýnko složenou na čtyři části.
Krok 3
V hrnci se silným dnem rozehřejte rostlinný olej. Přidejte kousky kuřete a za občasného obracení smažte na vysokém ohni do zlatova.
Krok 4
Nakrájejte červenou cibuli na chakhokhbili na malé kostičky. Přidejte do pánve s kuřecím masem, promíchejte a vařte na středním plameni 8-10 minut, dávejte pozor, aby se cibule nepřipálila
Krok 5
Sladkou papriku omyjte na čakhokhbili, poté ji nakrájejte na poloviny a odstraňte stonky se semeny, stejně jako mezistěny. Dužinu nakrájejte na tenké proužky.
Krok 6
Přidejte papriky do pánve s kuřecím masem. Udržujte na střední teplotě po dobu 5 minut. Poté zalijeme 300 ml přecezeného vývaru a přikryté dusíme 40 minut.
Krok 7
Připravte rajčata na chakhokhbili. Na každém udělejte řez ve tvaru kříže a vložte na 1 minutu do vroucí vody. Vložte do cedníku a několikrát opláchněte ledovou vodou.
Krok 8
Rajčata oloupejte a poté nakrájejte mixérem. Lze protřít přes jemné síto. Výslednou hmotu přidejte do pánve s kuřecím masem a zeleninou a vařte 10 minut.
Krok 9
Česnek a koriandr na chakhokhbili nahrubo nasekejte, poté vložte do hmoždíře a rozmačkejte paličkou a podle chuti osolte, dokud nezískáte homogenní pastu. Přidejte do pánve s kuřecím masem a zeleninou.
Krok 10
Nasekejte petržel a snítky velmi jemně. Přidejte ke kuřeti se zeleninou spolu s utskho-suneli a mletou červenou paprikou. Přidejte bobkový list a vařte 10 minut.
Krok 11
Poté vypněte oheň, zavřete pánev klasickým čachokhbili a nechte na rozpáleném sporáku. Po 15 minutách pokrm podáváme. Chakhokhbili lze posypat jemně nasekanou petrželkou nebo koriandrem.
UŽITEČNÉ RADY
Klasické čakhokhbili se obvykle podává s vařenými bramborami nebo rýží. Nic vám ale nebrání použít i další přílohy, například těstoviny, pohanku nebo ječmen.
MIMOCHODEM
Až do začátku 20. století se klasické čakhokhbili připravovalo bez rajčat: v knize receptů z roku 1874 je mezi přísadami pokrmu uvedeno pouze kuře, cibule, šťáva z granátového jablka a ocet.