Exkluzivní Džem z Královského Angreštu

K receptu

Říká se, že královský angreštový džem se tak jmenuje z nějakého důvodu. Podle legendy kdysi něco podobného předkládala Kateřině Druhé stará žena, která sloužila v palácové kuchyni. Faktem je, že císařovna se jednou zastala ženského vnuka, kterého chtěli potrestat za jeho přestupek. Babička se tedy rozhodla poděkovat Catherine, jak nejlépe mohla. Pak je vše jednoduché: císařovně se dárek natolik zalíbil, že v budoucnu objednala královský angreštový džem. Nezavazujeme se posuzovat, zda je tento příběh pravdivý, ale můžeme s jistotou říci, že taková lahůdka je skutečně hodna pozornosti i těch nejnáročnějších labužníků!

Složitost: průměrný Kalorie: 4533,06 kcal/porce porce: 1 Vaření: 1 hodina Přidat. čas: 5 hodin Použitý: 7,00 g/2,00 g/1117,40VařeníPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 1 PORCIangrešt – 1 kg třešňových listů – 100 g pitné vody – 500 ml kyseliny citrónové – 1 ČL cukru – 1 kg vanilkového extraktu – 1/2 ČL vodky – 50 ml Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Připravte angrešt na výrobu královského džemu. Roztřiďte bobule, odstraňte shnilé a vrásčité. Zbytek důkladně omyjte a osušte a rozložte na papírovou utěrku.

Krok 2

Z angreštu odřízněte konce na marmeládu. Ostrým nožem pak každou bobuli na boku nařízněte a špičkou nebo úzkou rukojetí čajové lžičky opatrně odstraňte semínka.

Krok 3

Připravené angrešty dejte do velké mísy. Zalijte ledovou vodou (tak, aby byly bobule zcela zakryté) a nechte 5-6 hodin na chladném místě.

Krok 4

Třešňové listy na královskou marmeládu důkladně omyjte pod tekoucí vodou a vložte do hrnce. Zalijte 500 ml pitné vody, přidejte kyselinu citronovou a dejte na sporák. Přiveďte k varu na středním plameni.

Krok 5

Třešňové listy na královský džem povařte 5 minut. Poté vývar opatrně sceďte přes jemné sítko nebo gázu do kastrůlku. Přidejte cukr a důkladně promíchejte.

Krok 6

Pánev se slazeným vývarem postavte na oheň. Přiveďte k varu na vysoké teplotě a vařte 1 minutu. Přidejte vanilkový extrakt, vodku a promíchejte. Odstraňte výsledný sirup z ohně.

Krok 7

Do hrnce dejte angrešt na marmeládu. Opatrně zalijte připraveným horkým sirupem a nechte 15 minut působit. Umístěte pánev na vysokou teplotu a přiveďte k varu. Vařte 10 minut. Poté královský džem nalijte do sterilizovaných sklenic a srolujte.

UŽITEČNÉ RADY

Královský džem z angreštu se někdy vaří s přidáním jader vlašských ořechů. Tím se příprava trochu ztíží, ale výsledky budou skvělé. Umístěte jádra do bobulí místo semínek a poté uvařte podle našeho receptu.

MIMOCHODEM

Pozor, třešňové listy na základ sirupu z marmelády z královského angreštu nepřevařte, aby měl opravdu pěknou zelenou barvu než hnědou.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika