K receptu
Horké léto je ideální čas na vaření a vyzkoušení domácí červené řepy. Od tradičních se trochu liší alespoň tím, že se do ní přidává čerstvý rajčatový protlak. Stojí za zmínku, že tento krok je zcela oprávněný: díky němu je textura pokrmu velmi příjemná, sametová a chuť je poměrně rafinovaná a jemná. Zbytek ingrediencí nevyvolává žádné otázky: stejné okurky, ředkvičky, řepa a zelenina! Domácí polévku z červené řepy dochutíme zakysanou smetanou smíchanou se žloutkem. Ukazuje se velmi chutné, zkuste to!
Složitost: snadno Kalorie: 195,64 kcal/porce porce: 4 Vaření: 1 hodina Použitý: 6,83 g/8,16 g/23,17Vařeníruská kuchyněPolévkaVegetariánství: Ovo-laktoVegetariánstvíINGREDIENCE NA 4 porcevejce – 1 ks řepa – 800 g rajčata – 2 ks pitná voda – 1 l čerstvé okurky – 2 ks ředkvičky – 50 ks gukrop – 2 snítky zakysaná smetana – 100 g sůl čerstvě mletý černý pepř. váhy a míry RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Připravte si suroviny na domácí polévku z červené řepy. Nejprve uvařte vejce natvrdo: dejte do hrnce, zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Vařte 10 minut. Ochlaďte pod tekoucí vodou a vyčistěte.
Krok 2
Řepu důkladně omyjeme, oloupeme a nakrájíme nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Rajčata nakrájejte příčně a vložte je na 1 minutu do vroucí vody. Poté vyjměte děrovanou lžící, oloupejte a rozdrťte v mixéru.
Krok 3
Do hrnce dejte červenou řepu a rajčata na polévku z červené řepy. Zalijte 200 ml vody a vařte na středním plameni, postupně přilévejte zbývající vodu po dobu 40 minut. Odstraňte z ohně a nechte vychladnout.
Krok 4
Na polévku z červené řepy omyjte okurky, ředkvičky, zelenou cibulku a kopr a dobře osušte. Ředkvičky a okurky nakrájíme na tenké proužky. Zelenou cibuli a kopr nakrájíme nadrobno.
Krok 5
Oddělte žloutek od bílku a rozetřete se zakysanou smetanou, dokud nezískáte homogenní konzistenci. Přidejte trochu soli a pepře. Přejezd na omáčku.
Krok 6
Nakrájejte bílky a přidejte je do směsi z řepy a rajčat spolu s okurkami, ředkvičkami, cibulí a koprem. Promícháme, dochutíme a podáváme domácí polévku z červené řepy spolu se zakysanou smetanou a žloutkovou omáčkou.
UŽITEČNÉ RADY
Do domácí polévky z červené řepy můžete přidat libové vařené hovězí maso nakrájené na tenké nudličky, vařený kuřecí řízek nebo krůtí řízek a také lahodnou nízkotučnou šunku.
MIMOCHODEM
Domácí polévka z červené řepy by měla být před podáváním důkladně vychlazená. Nádobu s hotovou polévkou vložte do lednice, nechte ji tam alespoň 2 hodiny a teprve poté nalijte do porcovaných talířů.