K receptu
Rassolnik se z nějakého důvodu nazývá „Leningradský“. Byl vynalezen v porevolučním hladovém městě. Kuchaři vzali jako základ tradiční moskevský rassolnik s pupeny a kořeny a odstranili vše, co už bylo nedostatek. A pro zasycení přidali hodně kroupy a brambor. Výsledkem je tedy chutná, sytá, hutná polévka, která sebevědomě vstoupila jak do veřejného stravování, tak do kuchyní hospodyněk. Rassolnik lze vařit v jakémkoli vývaru – hovězí, vepřové, kuřecí, rybí. Budeme vařit s hovězím masem.
Složitost: průměrný Kalorie: 588,85 kcal/porce porce: 6 Vaření: 2 hodiny 30 minut Použitý: 42,21 g/34,71 g/27,88VařeníPraženíruská kuchyněVečeřePolévkaINGREDIENCE NA 6 PORCÍ1,2 kg hovězího masa (zadek, stehno, silný okraj, plec, hruď) 3 litry vody 4 ks. malé brambory 4 nakládané okurky 1 cibule 1 malá mrkev 100 g ječmene (holandského) 2 polévkové lžíce. l. ghí nebo máslo 2 ks. bobkový list 5–7 zrnek černého pepře sůl pepř podle chuti zakysaná smetana k podávání kopr k podávání petržel k podávání Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu
Krok 1
Ječmen 5-6x propláchneme a přidáme 300 ml horké vody. Nechte působit 1 hodinu.
Krok 2
Vývar dejte vařit a hovězí maso zalijte 3 litry vody.
Krok 3
Když se vývar vaří, seberte pěnu a snižte plamen na minimum. Vařte na mírném ohni bez přikrytí pokličkou. Vývar se vaří „bíle“, bez přidání kořenů.
Krok 4
Asi hodinu a půl poté, co začnete vývar vařit na mírném ohni, spařený ječmen slijte, propláchněte pod studenou vodou a přidejte do vývaru. Přiveďte k varu, snižte teplotu a dále vařte. Vývar lehce osolíme ječmenem. Ale až na finální chuť, tam jsou ještě kyselé okurky.
Krok 5
Cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky, mrkev na proužky.
Krok 6
Nakládané okurky oloupeme, podélně rozpůlíme a lžičkou odstraníme jádřince (semena). Každou polovinu rozkrojte podélně napůl a poté na velké proužky. Pokud mají okurky tenkou slupku, není třeba je loupat.
Krok 7
Na pánvi rozehřejte olej a orestujte mrkev a cibuli do zlatova. Poté přidáme nakrájené okurky a vše společně dusíme 15 minut pod pokličkou.
Krok 8
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.
Krok 9
15 minut před koncem vaření přidáme brambory a vaříme 10 minut.
Krok 10
10 minut poté, co spustíte brambory, přidejte restovanou omáčku spolu s okurkami do leningradského nálevu s ječmenem. Přidejte bobkový list a kuličky pepře. Přiveďte k varu a vařte 5–7 minut. Ochutnáme a případně dosolíme. Hotový leningradský rassolnik s kroupy stáhneme z ohně, necháme 10–12 minut odpočinout a podáváme se zakysanou smetanou a nasekanými bylinkami.