K receptu
Hovězí maso s celerem a jablky je velmi originální jídlo, které se téměř celé připravuje v mikrovlnné troubě. A kombinace ingrediencí v něm je opravdu ideální: maso plus zelenina a ovoce. Zajímavé je, že řapíkatý celer v receptu působí jako ozdoba, což je u nás dost neobvyklé. Nicméně, jako v zásadě, použití této zeleniny rostlina pro potraviny. Ale v mnoha evropských zemích se celer jí velmi aktivně, a to jak „vrcholky“, tak „kořeny“. Mimochodem, dělají správnou věc: blahodárně působí na trávení, kardiovaskulární a kosterní systém. A pokud chcete začít s celerem, vezměte na vědomí náš recept. Jednoduché a chutné!
Složitost: snadno porce: 6 Vaření: 1 hodinaHlavní chodVegetariánstvíINGREDIENCE NA 6 PORCÍhovězí maso vykostěné – 1 kg špetka mletého muškátového oříšku – podle chuti řapíkatý celer – 1,5 kg jablka – 1 kg středně velké rajče – 3 ks malá cibule – 2 ks rostlinný olej – 3 polévkové lžíce. l. Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Připravte si všechny ingredience. Celer omyjeme a osušíme. Pár malých lístků si odložte na ozdobu. Zbylý celer spolu s listy nakrájejte na plátky dlouhé 3–4 cm.
Krok 2
Celer povaříme ve vroucí osolené vodě 5 minut. Sceďte v cedníku. Udělejte na rajčatech řezy ve tvaru kříže, ponořte ovoce na 1 minutu do vroucí vody, poté opláchněte studenou vodou a odstraňte slupku.
Krok 3
Rajčatovou dužinu rozemelte v mixéru nebo ji jednoduše nasekejte nožem. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké půlkroužky. Hovězí maso omyjte a dobře osušte papírovou utěrkou.
Krok 4
Jablka omyjeme, nakrájíme na plátky o šířce 2 cm, zbavíme jádřinců. Vložte do misky vhodné do mikrovlnné trouby a pečte 3 minuty. Zakryjte fólií a dejte stranou.
Krok 5
Hovězí maso nakrájíme na kostky o straně 3 cm a opékáme na rozpáleném oleji 6 minut. Přendejte do zapékací mísy. Do hrnce, kde se smažilo maso, dejte cibuli a vařte 4 minuty.
Krok 6
Do formy s masem nalijte 1 sklenici vody a vložte na 30 minut do mikrovlnky. při 100% výkonu. Poté přidáme osmaženou cibuli, celer a rajčata, pokapeme citronovou šťávou, dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Vraťte do mikrovlnné trouby na 15 minut. Při podávání pokrm ozdobíme plátky jablek a celerovými listy.
UŽITEČNÉ RADY
Výzkum ukázal, že vegetariáni by měli věnovat zvláštní pozornost celeru. Obsahuje totiž hodně lehce stravitelných rostlinných bílkovin a také polynenasycené mastné kyseliny, kterých při omezení živočišných produktů tolik chybí.
MIMOCHODEM
Pro přípravu tohoto pokrmu zvolte měkké kusy hovězího masa. Ideální jsou tenké a tlusté okraje, zadní a svíčková. S takovým masem bude pokrm dokonalý!