Exotický chakhokhbili: kuřecí specialita s lilky z Gruzie

K receptu

Kuřecí čakhokhbili s lilkem je netradiční verzí slavného gruzínského jídla, ale stojí za to vyzkoušet, zvláště pokud jste milovníky lilku. V klasickém receptu chybí lilek a paprika, ale když se na to podíváte, stejný „klasický“ recept je minulostí. Koneckonců, chakhokhbili byl původně vyroben v Gruzii výhradně z bažanta, který je mimochodem národním ptákem Gruzie. Kdysi se věřilo, že jeho maso dodává člověku vitalitu a je obecně schopné udělit nesmrtelnost. Bažant v gruzínštině je ხოხობი (khokhobi). Právě z tohoto slova pochází název jídla Chakhokhbili. Dnes je bažant drahý a těžko dostupný požitek. Takže chakhokhbili se již dlouho připravuje z kuřecího masa. Nabízíme způsob přípravy tohoto pokrmu, který vám umožní harmonicky začlenit lilky do tradičního receptu. Vezměte rajčata, která jsou zralá a šťavnatá. V zimě a na jaře je lze nahradit konzervou a dokonce i rajčatovou šťávou.

Složitost: průměrný Kalorie: 356,40 kcal/porce porce: 8 Vaření: 1 hodina 20 minut Přidat. čas: 15 min Použitý: 19,62 g/23,88 g/17,59gruzínská kuchyněVečeřeVečeřeHlavní chodKdyž přijdou hostéINGREDIENCE NA 8 PORCÍPůlku kuřete 800 gRajčata 1 kgCibule 400 gLilek 400 gSladká paprika 300 gČesnek 4 hřebíček(y)Pálivá paprika 1 kusRostlinný olej 3 polévkové lžíce.Máslo 20 gMletý koriandr 1 lžičkaImereti šafrán 1 lžičkaUtskho-suneli 1 lžičkaFialová bazalka 20 gKoriandr 20 gEstragon 2 větveSůl Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Lilek oloupeme a nakrájíme na velké kostky. Dejte do misky a posypte solí. Promíchejte a odstavte, zatímco si připravíte ostatní suroviny.

Kuřecí chakhokhbili s lilkem
Kuřecí čakhokhbili s lilkem ()

Krok 2

Polovinu kuřecího korpusu nakrájejte na cca 10–12 dílů: křídlo lze rozdělit na 2 díly, stehno na 2, prso na 3, hřbet na 3–4 plus palička.

Kuřecí chakhokhbili s lilkem
Kuřecí čakhokhbili s lilkem ()

Krok 3

Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlkolečka nebo čtvrtkroužky. Sladkou papriku oloupeme ze semínek a blan a nakrájíme na krátké proužky. Z lusku feferonky si můžete vzít tolik, kolik si myslíte, že je přijatelné. Dužinu nakrájejte na malé kousky.

Kuřecí chakhokhbili s lilkem
Kuřecí čakhokhbili s lilkem ()

Krok 4

Z rajčat vyřízněte stonky. Na kůži na opačné straně udělejte zářezy ve tvaru kříže. Rajčata vložte na 20–30 sekund do vroucí vody a vyjměte děrovanou lžící do misky se studenou vodou. Odstraňte kůži. Rajčata nakrájíme na malé kousky.

Kuřecí chakhokhbili s lilkem
Kuřecí čakhokhbili s lilkem ()

Krok 5

V těžké pánvi nebo hluboké pánvi na středním ohni opékejte kuřecí kousky bez přidání tuku po dobu 10 minut. Opečte je ze všech stran, aby se nepřipálily.

Kuřecí chakhokhbili s lilkem
Kuřecí čakhokhbili s lilkem ()

Krok 6

V samostatné pánvi rozehřejte lžíci rostlinného oleje a rozpusťte v ní máslo. Do pánve přidejte nakrájenou cibuli a feferonku a na mírném ohni restujte 4-5 minut do zlatova.

Kuřecí chakhokhbili s lilkem
Kuřecí čakhokhbili s lilkem ()

Krok 7

Osmaženou cibulku dejte na pánev s kuřecími kousky, okořeňte imeretským šafránem a dobře promíchejte. Po 3 minutách přidáme nakrájenou papriku, vše společně dusíme na mírném ohni 5 minut.

Kuřecí chakhokhbili s lilkem
Kuřecí čakhokhbili s lilkem ()

Krok 8

Současně pracujte na lilku, který do této doby dal šťávu. Opláchněte je pod tekoucí vodou a lehce je vymačkejte. Nalijte zbývající rostlinný olej do pánve z cibule a lilky smažte za pravidelného míchání dozlatova po dobu 4-5 minut.

Kuřecí chakhokhbili s lilkem
Kuřecí čakhokhbili s lilkem ()

Krok 9

5 minut poté, co jste do nádoby s kuřetem přidali papriku, přidejte nakrájená rajčata, promíchejte, přiveďte k varu na středním plameni, mírně osolte, snižte teplotu na minimum a 5 minut vařte.

Kuřecí chakhokhbili s lilkem
Kuřecí čakhokhbili s lilkem ()

Krok 10

Do pánve přidejte osmažené lilky a promíchejte. Budoucí chakhokhbili okořeňte koriandrem a utskho-suneli, přidejte snítky estragonu. Vařte na mírném ohni 15 minut.

Kuřecí chakhokhbili s lilkem
Kuřecí čakhokhbili s lilkem ()

Krok 11

Česnek oloupeme a stroužky nasekáme nožem. Koriandr a bazalku nasekáme nadrobno. Zkuste chakhokhbili na sůl. V případě potřeby přidejte trochu soli. Do pánve přidejte nasekané bylinky a česnek, intenzivně promíchejte a vypněte oheň. Zakryjte pokličkou a nechte chakhokhbili louhovat 15 minut. Připraveno!

Kuřecí chakhokhbili s lilkem
Kuřecí čakhokhbili s lilkem ()

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Místo půlky kuřete můžete použít sadu kuřecích paliček nebo pár stehýnek na chakhokhbili s lilky. Je lepší nebrat prsa bez dalšího masa. Na čakhokhbili jsou trochu suché.

MIMOCHODEM

Imereti šafrán jsou sušené okvětní lístky měsíčku lékařského. V Gruzii se koření často říká „žlutý květ“. Masu a omáčkám dodává nejen zvláštní vůni, ale také příjemný žlutý nádech. Pokud nemáte imeretský šafrán, přidejte ke kuře trochu kurkumy.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika