Exotický Chanakhi: Tradiční gruzínský recept s hovězím masem

K receptu

Chanakhi s hovězím masem (maso dušené se zeleninou) je neuvěřitelně chutné a šťavnaté jídlo! Jedná se o variaci klasické gruzínské chanakhy, která se tradičně vyrábí z jehněčího masa. Možností, jak takový pokrm připravit, je mnoho. Může se dusit v hrnci nebo kotlíku. Nebo je můžete naaranžovat ve vrstvách do porcovaných hrnců a upéct v troubě. Chanakhi je velmi jemné a chutné jídlo, ale budete si s ním muset pohrát. Technologie vaření není úplně jednoduchá. Zeleninu a maso je třeba nejprve osmažit do zlatova a teprve poté je nechat dusit. Výsledek vás ale potěší. A náš podrobný recept s fotografiemi vám pomůže udělat vše správně!

Kalorie: 740,30 kcal/porce porce: 5 Vaření: 3 hodiny Použitý: 62,18 g/42,20 g/27,62INGREDIENCE NA 5 PORCÍHovězí 1 kgLilek 400 gBrambor 300 gpaprika 300 gRajčata 300 gCibule 200 gČesnek 5 hřebíčkůZelení (koriandr, petržel, bazalka) 150 gMáslo 50 gSůl 2 lžičkyPálivá paprika Rostlinný olej na smažení Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Připravte maso na hovězí chanakha. Kus může být na kosti nebo bez kosti – na tom nezáleží. Maso nakrájejte na velké kousky, asi 3-5 cm na straně, nedělejte ho na malé. Malé kousky se mohou velmi převařit.

Krok 2

Připravte si zeleninu. Měly by být nakrájeny na poměrně velké plátky. Lilky podélně rozpůlíme a nakrájíme na silná půlkolečka. Pokud jsou lilky velké, můžete je nejprve nakrájet na 4 části.

Krok 3

Brambory oloupeme a nakrájíme podle velikosti. Malé brambory stačí nakrájet napůl, střední na čtvrtky, velké na velké kostky. Papriku oloupejte ze semínek a stonků, nakrájejte podélně na 4 kusy a poté příčně na velké kousky. Nakrájejte také rajčata.

Krok 4

Nakrájejte cibuli na půlkroužky. Zeleninu omyjte a nakrájejte. Dá se krájet i docela nahrubo (na proužky o něco větší než 1 cm). Česnek a feferonku (pokud ji používáte) ale nakrájejte na tenčí kolečka.

Krok 5

Nyní musíte zeleninu smažit do zlatohněda. Zahřejte pánev s rostlinným olejem a položte tam lilky. Smažte za míchání po dobu 5-6 minut. Přendejte do misky.

Krok 6

Střídavě smažte papriku, cibuli a brambory (pořadí není důležité). V průměru bude každá zelenina trvat asi 5 minut. Nezapomeňte do pánve přidat rostlinný olej, protože jej produkty během zpracování absorbují. Po opečení zeleninu přendejte do samostatných misek.

Krok 7

Jakmile je veškerá zelenina hotová, přidejte do pánve další rostlinný olej a přidejte hovězí maso. Také by nemělo být převařené. Stačí, aby zhnědla a pustila šťávu. Bude to trvat 7–8 minut.

Krok 8

Když máte vše osmažené, začněte sestavovat canakhi. To lze provést v kastrolu nebo porcovaném hrnci, budeme to dělat v kotli. Technika montáže zůstává nezměněna. Kousek másla rozdělte na 7 přibližně stejných dílů.

Krok 9

Na dno kotlíku položte kousek másla. Položte na něj vrstvu masa. Přelijeme šťávou, která zbyla ze smažení. Navrch položte další kousek másla. A zakryjeme vrstvou cibule. Přidejte trochu soli.

Krok 10

Na cibuli položte lilek a na ně kousek másla. Další vrstvou jsou brambory, osolíme a přidáme další kousek másla. Dále navrstvíme papriku a rajčata.

Krok 11

Každou vrstvu trochu osolíme a potřeme máslem. Montáž dokončete bylinkami, česnekem a feferonkou (pokud používáte). Nahoře je poslední kousek másla.

Krok 12

Přikryjte kotlík poklicí. Troubu předehřejte na 180 stupňů a maso se zeleninou pečte 2 hodiny. Poté kotlík vyjměte a bez otevření víka nechte canakhi vařit dalších 15-20 minut. Chanakhi je připraven! Položte na talíře, posypte bylinkami a podávejte!

MIMOCHODEM

V původním receptu na chanakhu se místo másla používá tuk z tučných ocasů. Jsou také umístěny ve vrstvách. Pokud tedy máte možnost získat tuto surovinu, zkuste si s ní vyrobit chanakhi.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Pokud vyrábíte canakhi v porcovaných hrncích, můžete je místo pokličky přikrýt těstem. Běžný kvásek. Je potřeba si ho vyrobit předem nebo rovnou koupit hotové a rozmrazit. Těsto se upeče, nasákne vůněmi bylinek a masa a budete mít porci chanakhy s chlebem.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika