K receptu
Vepřové maso s lilkem patří do kategorie jídel, která se obvykle nazývají „domácí“ – v tom nejlepším slova smyslu. To znamená, že mluvíme o něčem chutném, uspokojivém, chutném. Toto je jídlo, které je u rodinného stolu vítáno s radostí a konzumováno bez zanechání stopy. Připravte k večeři vepřové maso s lilkem – a vaši blízcí budou velmi potěšeni! Pokrm kromě masa a „modrých“ zahrnuje rajčata, česnek a sladkou papriku. Dokážete si představit, jak aromatický a chutný je tento guláš! No a když to před podáváním posypete nasekanými čerstvými bylinkami, bude to naprosto úžasné.
Složitost: snadno porce: 4 Vaření: 30 minPraženíVečeřeVečeřeHlavní chodVegetariánstvíINGREDIENCE NA 4 porcevepřový filet – 600 ks pohanka cibule – 1 ks česnek – 2 stroužky lilek – 1 ks velké rajče – 1 ks. l.bazalka – 2 snítky soli, čerstvě mletý černý pepř – dle chuti Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Připravte si všechny ingredience na pokrm. Vepřový řízek omyjeme a osušíme. Nakrájíme na malé kostičky a dáme do mísy. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme.
Krok 2
Omyjte lilek, sladkou papriku a rajče, osušte papírovými utěrkami. Sladkou papriku podélně rozpůlíme, odstraníme semínka a blány. Dužinu nakrájejte na malé kostičky.
Krok 3
Rajčata a lilek nakrájejte zvlášť na malé kostičky se zaměřením na velikost kousků masa. Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej. Vložte do něj cibuli a česnek. Za stálého míchání osmahněte na středním plameni po dobu pěti minut.
Krok 4
Přidejte vepřové maso k cibuli. Za stálého míchání smažte asi pět minut. Přidejte nakrájený lilek a papriku. Smažte na středním plameni za občasného míchání, dokud zelenina nezměkne.
Krok 5
Bazalku omyjeme a osušíme. Z větví odstraňte listy a jemně nasekejte. Přidejte bazalku do pánve s vepřovým masem a zeleninou. Sůl a pepř podle chuti. Můžete dochutit sušenými bylinkami.
Krok 6
Vepřové maso a lilek vařte na středním plameni 5–7 minut. Ihned podáváme s libovolnou přílohou (výborná je bramborová kaše nebo vařená rýže).
UŽITEČNÉ RADY
Na rozdíl od všeobecného mínění by se neměly všechny lilky předem upravovat (solit, počkat, až pustí šťávu, opláchnout a osušit). Drobné sezónní ovoce však není téměř vůbec hořké, jako to, které se prodává v obchodech po celý rok.
MIMOCHODEM
Tento recept lze použít k vaření nejen vepřového, ale také kuřecího nebo krůtího masa. Hodí se i jemně nakrájené hovězí maso, ale mělo by se dusit asi o dvacet minut déle, než je doporučeno v receptu.