Exotický džem z angreštu pro zimní měsíce

K receptu

Angreštová marmeláda na zimu je to nejlepší, co z těchto bobulí můžete udělat. Kromě toho nezapomeňte vzít nezralé, jinak bude výsledek úplně jiný. A na druhu angreštu v tomto případě prakticky nezáleží: pouze semena nezralých bobulí jsou docela měkká, takže je nemusíte vyndavat. Navíc právě tento druh angreštu dodá džemu příjemnou nakyslou chuť, pro kterou tento pokrm oceňujeme. Proces jeho přípravy je však třeba plánovat, jak se říká, moudře! Faktem je, že základem sirupu z angreštového džemu je nálev z aromatických třešňových listů, jehož získání trvá asi 8–9 hodin. Nezapomeňte to vzít v úvahu, pokud náhle plánujete podávat pochoutku na stůl v určitou dobu.

Složitost: průměrný Kalorie: 2133,37 kcal/porce porce: 3 Vaření: 1 hodina Přidat. čas: 8 hodin Použitý: 2,33 g/0,67 g/538,50VařeníPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 3 porceangrešt – 1 kg třešňové listy – 15–20 ks pitná voda – 500 ml cukr – 1,5 kg Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Připravte angrešt na zimu na marmeládu. Bobule roztřiďte, odstraňte zkažené nebo měkké, poté je omyjte a odřízněte konce ostrým nožem. Nalijte do hrnce.

Krok 2

Listy třešně důkladně omyjte a přidejte do pánve s angreštem. Pitnou vodu přivedeme k varu a nalijeme na angrešt. Nádobu uzavřete a nechte 8-9 hodin.

Krok 3

Výsledný nálev na sirup z angreštových povidel nalijte do samostatné pánve. Odstraňte třešňové listy. Vložte bobule do misky nebo malého hrnce.

Krok 4

Nálev rychle přiveďte k varu. Přidejte cukr a na mírném ohni za stálého míchání vařte, dokud se cukr úplně nerozpustí a sirup nezhoustne (asi 20 minut).

Krok 5

Angrešt nalijte do vroucího sirupu. Znovu přiveďte k varu. Vařte džem na středním plameni po dobu 15 minut, pravidelně sbírejte pěnu (na tom závisí vzhled pokrmu).

Krok 6

Hotový angreštový džem rychle zchlaďte, jinak dostane nevzhledný hnědý nádech. K tomu vložte pánev s marmeládou do nádoby se studenou vodou. Pravidelně jej vyměňujte nebo přidejte kostky ledu.

Krok 7

Vychlazený angreštový džem vložte do suchých sterilizovaných sklenic a zakryjte plastovými nebo šroubovacími víčky. Skladujte na chladném a suchém místě.

UŽITEČNÉ RADY

Správně připravený angreštový džem na zimu není třeba válet za tepla. Dobře se drží i mimo lednici, pokud jste samozřejmě dodrželi všechna běžná pravidla přípravy (čisté sklenice, čisté lžíce, čistá víčka).

MIMOCHODEM

Džem se ukáže neuvěřitelně chutný, pokud ho připravíte z angreštu odrůdy Black Negus – fialový, s výraznou vůní. Zajímavé je, že jeho chuť mnohým připomíná třešeň.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika