K receptu
Náš meruňkový džem s jádry je opravdu vynikající dezert! Za prvé obsahuje grapefruit, který pokrmu dodává jedinečnou vůni a příjemné citrusové tóny. Za druhé jsme do džemu přidali meruňková jádra, čímž byla jeho textura zajímavější. Za třetí, což je také velmi neobvyklé, k vaření sirupu nepoužívali obyčejný bílý cukr, ale hnědý cukr: to mělo opět nejpozitivnější vliv na chuť meruňkového džemu s jádry. Připravte si ho a s radostí ochutnejte!
Složitost: průměrný Kalorie: 166,28 kcal/porce porce: 3 Vaření: 2 hodiny 30 minut Přidat. čas: 24 hodin Použitý: 0,52 g/0,07 g/41,65VařeníPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 3 porcezralé silné meruňky – 2 kg středně velké grapefruity – 2 ks pitná voda – 100 ml hnědého cukru – 1,5 kg mandlového likéru (volitelně) – 50 ml Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu
Krok 1
Připravte ovoce na džem. Meruňky omyjte a dobře osušte papírovou utěrkou. Ovoce nakrájíme na poloviny. Opatrně odstraňte pecky a uschovejte.
Krok 2
Louskáčkem nalámejte meruňkové pecky a odstraňte jadérka. Odstraňte z nich případnou hnědou kůži. Pokud je to obtížné, ponořte je na 1 minutu do vroucí vody, poté je vložte do síta a několikrát opláchněte ledovou vodou.
Krok 3
Grapefruity na džem omyjeme a osušíme. Poté pomocí odřezávacího nože odstraňte z ovoce několik proužků kůry. Grapefruity rozpůlíme a vymačkáme šťávu.
Krok 4
Nalijte pitnou vodu a grapefruitovou šťávu do velkého kastrolu nebo misky na zavařování. Přidejte cukr a umístěte na střední teplotu. Přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni za sbírání pěny 5 minut.
Krok 5
Do sirupu vložte kůru, meruňky a meruňková jádra. Jemně promíchejte. Přiveďte k varu na vysoké teplotě a snižte teplotu na nízkou. Vařte 3 minuty. Odstraňte z ohně a nechte úplně vychladnout.
Krok 6
Džem položte na vysokou teplotu a znovu přiveďte k varu. Snižte teplotu, vařte 3 minuty a nechte znovu vychladnout. Opakujte to dvakrát. Naposledy přidejte likér (volitelné). Vložte džem do sterilizovaných sklenic a uzavřete.
UŽITEČNÉ RADY
Sklenice na meruňkový džem s jádry lze sterilizovat v mikrovlnné troubě. Přefiltrovanou vodu nalijte do nádoby a položte ji na bok v zařízení. Vrstva vody by měla být asi 3 cm Zapněte mikrovlnnou troubu a sterilizujte sklenice po dobu 2 minut při výkonu 700-1000 W.
MIMOCHODEM
Meruňkový džem s jádry lze dodatečně dochutit nejen likérem, jak je navrženo v receptu, ale i badyánem a tyčinkami skořice. Měly by být přidány během předposledního vaření.