Exotický džem ze smaragdového angreštu

K receptu

Smaragdový angreštový džem je jednou z variant slavného Tsar’s džemu, který se často připravuje s přidáním jader vlašských ořechů. Stojí za zmínku, že naše zjednodušená verze není o nic horší! Tento angreštový džem je založen opět na nálevu z třešňových listů, který je zodpovědný nejen za vůni pokrmu, ale také za jeho krásnou barvu. Bobule jsou průsvitné, šťavnaté a neuvěřitelně chutné. Podívejte se na náš recept na smaragdový angreštový džem: po vyzkoušení této pochoutky budou vaši blízcí a hosté u vás doma prostě potěšeni!

Složitost: snadno Kalorie: 48,01 kcal/porce porce: 134 Vaření: 1 hodina Přidat. čas: 24 hodin Použitý: 0,10 g/0,03 g/12,21Vařeníruská kuchyněDezertVegetariánství: OvoVegetariánstvíINGREDIENCE NA 134 PORCÍtřešňové listy – 100 g pitné vody – 500 ml angrešt – 2 kg cukru – 1,4 kg Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Připravte listy na sirup ze smaragdové marmelády. Omyjte je a vložte do hrnce. Zalijte 500 ml vody a přiveďte k varu. Vařte 5 minut, nechte vychladnout a přeceďte.

Krok 2

Připravte bobule na smaragdový džem. Angrešt pečlivě roztřiďte (zelené, nezralé, silné), poté odstraňte stopky a suché květní kalichy.

Krok 3

Angrešt na džem omyjeme a dobře osušíme, rozložíme na papírovou utěrku. Odřízněte konce bobulí, poté po stranách udělejte štěrbiny a odstraňte semínka.

Krok 4

Do hrnce dejte angrešt na marmeládu. Zalijte odvarem z třešňových listů tak, aby bobule zcela pokryl, nádobu uzavřete a nechte jeden den na chladném místě.

Krok 5

Bobule dejte do cedníku a nálev sbírejte do hrnce. Přidejte k ní cukr a položte na vysokou teplotu. Za stálého míchání přivedeme k varu. Povařte marmeládový sirup 3 minuty.

Krok 6

Vložte angrešt do vroucího sirupu. Dejte na oheň a přiveďte k varu. Vařte na středním plameni 15 minut, občas smažte pěnu. Necháme vychladnout a džem nalijeme do suchých sterilizovaných sklenic.

UŽITEČNÉ RADY

K výrobě smaragdového džemu lze semena angreštu odstranit úzkou rukojetí lžíce nebo nožem na máslo se zaoblenou čepelí. Snažte se jednat opatrně, aby stěny bobulí zůstaly neporušené.

MIMOCHODEM

Připravenost smaragdového angreštového džemu lze zjistit nakapáním sirupu na studený plochý talířek. Pokud se nerozteče a zachová si svůj tvar, můžete vaření bezpečně ukončit.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika