Site icon Wellness Way Česká republika

Exotický elixír z višní: džem

K receptu

Třešňový džem se vaří mnohem méně často než třešňový džem, i když není o nic méně chutný. Pravda, co se vůně týče, první samozřejmě na svého šťastnějšího konkurenta prohrává. No, co se stalo?! Do sirupu z třešňových marmelád jsme se rozhodli při vaření přidat voňavé koření – přírodní vanilku, skořici, hřebíček, bobkový list – a začalo to jiskřit úplně jinými barvami! Mimochodem, jsme si jisti, že taková příprava bude obzvláště dobrá v chladném období: přinese nejen radost duši, ale také zahřeje tělo.

Složitost: snadno Kalorie: 461,36 kcal/porce porce: 1 Vaření: 1 hodina Použitý: 1,23 g/0,55 g/114,01VařeníPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 1 PORCI1 kg třešní 1 vanilkový lusk 1 sklenice jablečné šťávy 1 kg cukru tyčinka skořice dlouhá asi 5 cm 2 poupata hřebíčku 1 bobkový list Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Třešně na povidla omyjeme a osušíme. Odstraňte semena a stonky. Tenkým nožem rozřízněte vanilkový lusk podélně napůl a vyškrábněte semínka.

Krok 2

Připravte sirup z třešňového džemu. Jablečnou šťávu svařte v hrnci, přidejte cukr a za stálého míchání sirup vařte na středním plameni, dokud se cukr úplně nerozpustí.

Krok 3

Do hrnce nasypeme třešně, přidáme skořici a hřebíček, promícháme. Vařte na středním plameni, za občasného spouštění pěny, asi 45 minut. Sirup by měl zhoustnout a bobule by měly být zcela uvařené. Pro kontrolu kápněte kapku sirupu na čistý talířek a poté talířek nakloňte v různých směrech: hotový džem si zachová svůj tvar a nerozteče se.

Krok 4

Za 5 min. 2 minuty před koncem vaření přidejte vanilku. – bobkový list. Hotový třešňový džem odstavíme z ohně. Vyjměte bobkový list a džem nalijte do čistých suchých sklenic.

UŽITEČNÉ RADY

Višňový džem lze vařit v několika dávkách, z nichž každá trvá 5 minut. V tomto případě si plody lépe zachovají svůj tvar a barva sirupu bude krásnější.

MIMOCHODEM

Dobře připravený třešňový džem nelze srolovat, ale po úplném vychladnutí jednoduše nalít do sklenic a uzavřít běžnými plastovými nebo šroubovacími víčky.

Exit mobile version