Exotický kompot z meruněk

K receptu

Meruňkový kompot je znamením našeho léta stejně jako jahodový nebo malinový džem. Zejména pro ty, kteří žijí na jihu Ruska a mají možnost volně sbírat drobné ovoce, které roste jednoduše podél cest. Zbytek obyvatel země čeká na začátek meruňkové sezóny a prosí prodejce, aby vybrali ty nejsilnější plody. Obvykle se z nich vyrábí neobvykle aromatická a chutná marmeláda jantarové barvy a také kompoty, které jsou skvělé v zimě. Navíc se hodí nejen jako nápoj! Ovoce z meruňkového kompotu můžete snadno použít k výrobě aromatických koláčů: křehké pečivo, listové pečivo a kvasnice.

Složitost: snadno Kalorie: 237,50 kcal/porce porce: 2 Vaření: 1 hodina Použitý: 0,79 g/0,09 g/57,73VařeníPitíVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 2 porcemeruňka – 700-750 g voda – 1 lcukr – 400 g Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Sklenici na meruňkový kompot důkladně vymyjte horkou vodou se sodou nebo speciálním přípravkem. Vnitřek několikrát opatrně přelijte vařící vodou. Nechte zcela zaschnout.

Krok 2

Vyberte zralé, nepoškozené meruňky, omyjte je a na několika místech propíchejte dřevěnou špejlí. Vložte meruňky pevně do sklenice.

Krok 3

Připravte sirup na meruňkový kompot. Nalijte vodu do hrnce, přidejte cukr, dejte na vysokou teplotu a přiveďte k varu. Vařte, míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí.

Krok 4

Meruňky ve sklenici opatrně zalijte vroucím sirupem, abyste se neopařili. Dělejte to postupně, jinak může sklenice prasknout. Přikryjte pokličkou.

Krok 5

Když sirup vychladne, opatrně jej nalijte zpět do kastrůlku, znovu přiveďte k varu a znovu jím nalijte na meruňky. Opakujte operaci znovu. Sklenici uzavřete a skladujte na chladném a tmavém místě.

UŽITEČNÉ RADY

Během vaření můžete do sirupu z meruňkového kompotu přidat trochu citronové šťávy (doslova pár polévkových lžic) a nakrájenou kůru z jednoho citronu: chuť kompotu se zjemní.

MIMOCHODEM

Meruňkový kompot můžeme vařit s celými plody nebo půlkami, bez pecek. Pokud se rozhodnete vařit druhou možnost, zkuste najít ty nejsilnější meruňky.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika