Site icon Wellness Way Česká republika

Fascinující Shakshuka servírovaná s lahodným lečem

K receptu

Výborná letní snídaně – shakshuka s lechem. Sladkost zralých rajčat, pikantnost paprik a nejsnáze stravitelné vaječné bílky – všechny tyto složky dělají z pokrmu standard zdravé výživy. Shakshuka je v podstatě míchaná vejce se zeleninou na pánvi. Připravuje se v mnoha zemích Blízkého východu a jižní Evropy. Hlavní věcí v shakshuce je rajčatová omáčka se sladkou paprikou a samozřejmě čerstvá vejce. Na omáčku je potřeba oloupat rajčata a papriky, no, maximálně jen rajčata, a to chce čas. Abyste netrpěli namáhavou prací nebo hladem, doporučujeme vzít si hotové lečo – domácí nebo z obchodu. Už obsahuje koření, ale přidání čerstvých neuškodí. Mimochodem, věděli jste, že lečo je jedním z nejužitečnějších přípravků pro pokožku, chrání ji před účinky ultrafialového záření? Stačí 100 g lečo denně a vaše pokožka je chráněna před letními horky. Proto je užitečné v létě vařit shakshuku s lečem na pánvi!

Složitost: snadno Kalorie: 254,50 kcal/porce porce: 2 Vaření: 30 min Přidat. čas: 10 min Použitý: 17,25 g/11,80 g/17,45SnídaněHlavní chodVegetariánství: OvoVegetariánstvíINGREDIENCE NA 2 porceVejce 4 ks.Připravené lečo 400 gŽárovka 1 kusZralá rajčata 2 ks.Olivový olej Cukr Kmín Oregano Červená feferonka Koriandr, petržel nebo bazalka Sůl Odeslání:Pita, lavash, domácí chléb Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Chcete-li vařit míchaná vejce s lečem na pánvi, připravte si všechny ingredience: rajčata, cibuli, vejce, bylinky, lečo. Čerstvé bylinky nasekejte nadrobno. Vejce rozklepněte do misky nebo do samostatných misek, aby se do shakshuky nedostaly skořápky.


Shakshuka s lečem ()

Krok 2

Potřebné množství leča z dózy odložte do mísy a rozmixujte mixérem dohladka. Rajčata nakrájíme příčně a vložíme na 3 minuty do vroucí vody. Odstraňte z nich kůži. Dužninu nakrájejte na kostičky. Cibuli nakrájíme nadrobno.


Shakshuka s lečem ()

Krok 3

Na pánvi rozehřejte olivový olej a 3 minuty na něm smažte cibuli, dokud není průhledná. Přidejte nakrájená rajčata a vařte za stálého míchání další 2 minuty. Přidejte lečo, sušené koření podle chuti, sůl, špetku cukru a omáčku shakshuka vařte 4 minuty na mírném ohni.


Shakshuka s lečem ()

Krok 4

Do zahuštěné omáčky uděláme lžičkou 4 důlky a do každého nalijeme vajíčko. Vařte na středním plameni, dokud bílky neztuhnou, poté přikryjte pánev shakshukou a vařte 2–3 minuty, aby se dovařily žloutky. Posypeme nasekanými bylinkami a podáváme.


Shakshuka s lečem ()

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Hlavní věcí při vaření shakshuky s lečo na pánvi je nepromeškat okamžik, kdy bílek již ztuhl a žloutek zůstane tekutý, jinak budou vejce trochu suchá. Buďte proto opatrní a nevařte shakshuku ve finální fázi déle než 5 minut – tato doba stačí na to, aby se vajíčka „scpali“.

MIMOCHODEM

„Plastová“ rajčata ze supermarketu se na míchaná vajíčka s lečem nehodí, hledejte je na trhu, kde se dají koupit i pomačkaná, ale zralá. Pokud nemůžete najít dobrá zralá rajčata, použijte konzervovaná loupaná rajčata ve vlastní šťávě.

Exit mobile version