K receptu
Pokud vás úroda ovocných stromů na vaší zahradě těší víc než kdy jindy, připravte si hrušková povidla na plátky podle našeho receptu. To lze provést i z jižního ovoce zakoupeného na trhu. „Celosezónní“ hrušky z obchodů jsou samozřejmě vhodné, ale jak chápete, výsledek bude úplně jiný. Hruškový džem v plátcích je nejen chutný a aromatický (díky kardamomu a skořici!), ale také velmi krásný. Připravuje se v několika fázích, díky nimž se plátky ovoce postupně nasycují sirupem, přičemž si zachovávají svůj tvar a barvu. Tento hruškový džem vypadá jednoduše lahodně v krásné křišťálové váze, kterou vaše babička pravděpodobně s láskou uchovávala ze vzdálených sovětských časů.
Složitost: průměrný Kalorie: 50,69 kcal/porce porce: 3 Vaření: 2 hodiny 30 minut Použitý: 0,11 g/0,08 g/12,77VařeníPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 3 PORCE2,5 kg hrušek, ideálně odrůdy Bartlett 1 kg cukru 100 ml čerstvé citronové šťávy 8-10 krabiček kardamomu 1 tyčinka skořice 2 polévkové lžíce. l. Tabulka vah a mír jablečného octa RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Připravte si ingredience na hruškový džem. Do misky nalijeme studenou vodu, přidáme ocet. Hrušky oloupeme, podélně rozkrojíme na čtvrtky a opatrně zbavíme jádřinců. Vložte hrušky do misky s okyselenou vodou.
Krok 2
Připravte si koření na dochucení hruškového džemu. Rozdrťte lusky kardamomu. Rozlomte tyčinku skořice na 2-3 kousky lehkým úderem něčím těžkým.
Krok 3
Připravte sirup na hrušková povidla. Do kastrůlku nalijte 100 ml studené vody a citronovou šťávu, přidejte cukr. Přiveďte k varu na vysoké teplotě, snižte teplotu na střední, snižte pěnu.
Krok 4
Koření vložte do sirupu z hruškových povidel a po návratu k varu vařte 5 minut na vysokém ohni. Odstraňte skořici děrovanou lžící nebo pinzetou a nechte kardamom.
Krok 5
Hrušky vložíme do povidlového sirupu, děrovanou lžící je vyjmeme z okyselené vody a necháme okapat. Velmi opatrně promíchejte. Přiveďte k varu na vysokou teplotu, snižte teplotu na nízkou a vařte 3 minuty. Odstraňte z tepla a úplně vychladněte, 3 hodiny.
Krok 6
Míchejte, umístěte na vysokou teplotu a přiveďte k varu, snižte teplotu, vařte 3 minuty, ochlaďte 3 hodiny a opakujte ještě dvakrát. Hruškový džem rozdělte do sterilizovaných sklenic a uzavřete.
UŽITEČNÉ RADY
Hrušková povidla lze vařit i s jiným kořením. Skvěle se hodí například badyán, vanilkové tyčinky nebo hřebíček. S tím druhým buďte opatrní: pár pupenů na 2,5 kg hrušek bude stačit.
MIMOCHODEM
Správně připravená hrušková povidla na plátky se perfektně skladují v suchu a temnu a nevyžadují chlazení. Může to být buď speciální spíž, nebo obyčejná kuchyňská skříňka umístěná ne příliš blízko sporáku.