Site icon Wellness Way Česká republika

Kdo by neměl jíst houby? Dary lesa mohou těmto lidem ublížit

Foto: z otevřených zdrojů

Lidé trpící přechodnými a chronickými onemocněními trávicího ústrojí by houby neměli zařazovat do svého jídelníčku.

Sbírání hub patří mezi oblíbené kratochvíle Ukrajinců. V lesích je nejen dychtivě hledáme, ale také ochotně dusíme, nakládáme, sušíme a… jíme. Ceníme si jich pro jejich jedinečné aroma a chuť. Ale jsou lidé, kteří nemohou jíst „dary lesa“. RBC-Ukraine vám přesně řekne, kdo by neměl jíst houby s odkazem na Strona Zdrowia.

Proč jsou divoké houby nebezpečné?

Houby jsou bezpochyby chutné a velmi výživné. Obsahují antioxidanty včetně selenu, které podporují obranyschopnost organismu. Jsou dobrým zdrojem vitamínů B: riboflavinu, niacinu a kyseliny pantotenové, mědi a draslíku.

Tento produkt však neprospívá všem. Lidé s určitými zdravotními problémy by se měli vyvarovat konzumace hub, aby se jejich příznaky nezhoršovaly. Houby, pocházející spíše z lesů než z plodin, mohou být také potenciálním zdrojem toxinů, které mohou být pro některé skupiny škodlivé.

Lesní houby obsahují toxické látky, které zatěžují játra a ledviny a pro někoho může být i malá dávka smrtelná.

Způsob vaření – smažení nebo nakládání v octě znesnadňuje trávení hub a může dráždit trávicí systém, způsobovat bolesti a plynatost.

Kdo by neměl jíst houby?

Lidé s onemocněním trávicího systému

Lidé trpící dočasnými a chronickými onemocněními trávicího systému by houby neměli zařazovat do svého jídelníčku, protože jsou pro vysoký obsah chitinu těžko stravitelné. Houby obsahují také rafinózu, která ovlivňuje uvolňování plynů ve střevech.

Aby houby méně zatěžovaly trávicí systém, můžete přidat koření, jako je majoránka nebo tymián, aby byly lépe stravitelné. Také byste se měli vyvarovat smažení hub a přidávání mastných přísad, jako je smetana.

Houbům v octu by se měli vyhnout lidé náchylní k podráždění žaludeční sliznice a refluxu, dále lidé se žaludečními a dvanácterníkovými vředy, ulcerózní kolitidou a Crohnovou chorobou.

Lidé s onemocněním jater

Zvláště opatrní by měli být lidé s onemocněním jater při konzumaci lesních hub, které mohou být jedovaté. Kvůli zhoršenému metabolismu nemusí jejich játra čistit toxiny z krve.

Z osvědčených plodin však mohou vybírat jedlé houby. Takové houby musí projít vhodnou tepelnou úpravou. Nedoporučuje se je smažit ani přidávat tučné a těžko stravitelné přísady.

Děti do 12 let, těhotné a kojící ženy, starší lidé

Neexistuje žádné oficiální pravidlo proti tomu, aby děti jedly houby, když začnou jíst pevnou stravu. S nasazováním hub z osvědčených plodin, např. hřibů, se však doporučuje počkat do jejich stáří 10-12 měsíců.

Děti do 12 let, senioři a těhotné a kojící ženy by se měli konzumaci lesních hub vyvarovat kvůli možnosti těžké nebo smrtelné otravy. Vystavení mladého nebo oslabeného těla toxinům může mít nebezpečné následky. I malé množství toxických látek může způsobit trvalé poškození orgánů a dokonce i smrt.

Lidé starší 12 let by měli konzumovat houby pouze z ověřených a ověřených zdrojů, snižuje se tak riziko konzumace jedovatých hub, které lze snadno zaměnit s jedlými exempláři.

Lidé s alergií na jedlé houby

Jedlé houby nepatří mezi běžné alergeny, ale alergické reakce se vyskytují, zejména u lidí s alergií na plísně. Pokud je reakce opožděná, příznaky se mohou objevit i několik dní po požití hub, což může komplikovat diagnostiku. Alergie může způsobit vyrážky, svědění, zduření lymfatických uzlin a bolesti hlavy.

Dojde-li k okamžité alergické reakci, mohou se objevit respirační nebo kožní příznaky, ojediněle i nebezpečný anafylaktický šok provázený otokem hrtanu, dušností, závratěmi a mdlobami.

Lidé s alkoholismem

Kombinace silných alkoholických nápojů s houbami způsobuje srážení bílkovin obsažených v houbách, což je činí ještě obtížněji stravitelnými. Lidé závislí na alkoholu a také ti, kteří často pijí silné alkoholické nápoje, by neměli konzumovat houby, protože to může vést k těžké otravě.

Kombinace alkoholu s ostružinami, jedlou houbou, která obsahuje koprin, látku blokující v těle metabolismus ethylalkoholu, může být extrémně nebezpečná. To může vést k akutní otravě, která může být v krajním případě i život ohrožující. Příznaky se mohou objevit do tří dnů po konzumaci houby.

Smývání hub vodkou nebo pivem může i u zdravých lidí způsobit průjem, nevolnost, plynatost a bolest.

Exit mobile version