K receptu
Tato nádherná klasická omáčka tkemali je pojmenována po jednom z mnoha druhů švestek, i když kromě plodů těchto švestek do ní můžete přidat trnku, ostružiny a třešně – získáte mnoho možností pro lahodnou omáčku na celý rok . V závislosti na způsobu přípravy může být omáčka určena k okamžité spotřebě nebo k dlouhodobému skladování. Nejvíce „vitamínově bohaté“ tkemali se vyrábí na jaře, jakmile se objeví třešňová švestka – lze ji nahradit ovocem tkemali. Jezte hned!
Složitost: průměrný Kalorie: 1377,68 kcal/porce porce: 1 Vaření: 2 hodiny 30 minut Použitý: 7,31 g/7,58 g/316,33gruzínská kuchyněOmáčka, dresinkVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 1 PORCI2 kg tkemali 3-4 lusky červené papriky nebo 5-10 g mletého 5-6 stroužků česneku snítka suchého zralého kopru a koriandru 7 g tseretso nebo kopru 7 g utskho-suneli 3-5 g ombalo 7 g koriandrové soli Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Švestky opláchneme, dáme do kastrolu a přidáme vodu tak, aby je zakrývala. Do vody vložte suché snítky kopru a koriandru se semínky. Přiveďte k varu, vložte do síta a sceďte.
Krok 2
Do vzniklé hmoty přidáme směs drceného koření. Nechte to vařit. Přidejte sůl.
Krok 3
Poté na mírném ohni a za stálého míchání a přidávání vody po troškách vaříme omáčku do konzistence zakysané smetany. Ochlaďte a poté nalijte do sterilizovaných lahví. Pevně uzavřete víko. Skladujte na chladném místě.
Krok 4
Tkemali se podává v omáčkové lodi s jemně nasekaným čerstvým koprem a koriandrem.
MIMOCHODEM
Tkemali se skvěle hodí k novým bramborám, omeletám, kuřecímu masu, rybám, ražniči – obecně ke všemu smaženému a také se věří, že neutralizuje přebytečné tuky a podporuje jejich spalování. Zimní verze tkemali obsahuje zralé červené třešňové švestky a suché koření. To vše se vaří, nalije do sterilizovaných sklenic a lahví, naplní olejem a pevně uzavře víkem. Zimní omáčku tkemali skladujte na chladném a tmavém místě.