Foto: z otevřených zdrojů
Nejlepší možností je uvařit džem doslova za 5 minut.
Pětiminutový třešňový džem je oblíbenou metodou vaření pro mnoho žen v domácnosti, protože v tomto případě nemusíte sirup a ovoce dlouho vařit, abyste připravili sladkost. UNIAN vám prozradí, jak takovou višňovou marmeládu připravit podle osvědčeného receptu.
Nádherný třešňový džem – recept od mé babičky
Ingredience:
- třešeň – 800 gr;
- cukr – 250 gr.
Z uvedeného množství surovin se získá 700-750 ml džemu.
Příprava:
- Nejprve je třeba pečlivě vytřídit třešně a odstranit všechny zkažené ovoce. Dále omyjte ovoce a otrhejte listy. Vložte třešně do velké mísy, zalijte fyziologickým roztokem (1 polévková lžíce kuchyňské soli na 1 litr vody) po dobu 1 hodiny. Tato akce je nezbytná k zajištění toho, že neexistují žádní červi.
- Po uplynutí doby třešně opláchněte pod tekoucí vodou a vyhoďte do cedníku. Odstraňte semena pomocí speciálního zařízení, posypte třešně cukrem a vložte je do chladničky na 8-12 hodin (během této doby budou mít plody čas „vzdát se“ šťávy).
- Připravte si nádobu – důkladně omyjte víčka a sklenice tvrdým kartáčem pomocí sody a vody. Opláchněte pod studenou vodou a poté na dno pánve položte mřížku. Umístěte víčka a sklenice hrdlem dolů na mřížku. Nalijte vodu do pánve, dokud nebude plná z jedné třetiny. Umístěte pánev na vysokou teplotu a přiveďte vodu k varu. Snižte teplotu a sterilizujte sklenice s víčky po dobu 20 minut. Nakonec nádobu položte na čistý ručník.
- Vyjměte třešně a vložte je do hrnce nebo hrnce se silnými stěnami. Přiveďte k varu na vysoké teplotě a poté snižte teplotu na nízkou. Krása je, kolik minut uvařit vypeckovanou třešňovou marmeládu – stačí 5 minut. Pokud se tvoří pěna, lze ji odstranit děrovanou lžící. Nalijte sladkost do sklenic a srolujte víčka. Obraťte, dejte na teplé a tmavé místo, zabalte do deky, dokud nevychladne, a pak dejte do sklepa nebo spíže.
Právě tímto receptem vzniká velmi chutný třešňový džem – hustý a aromatický!