Foto: z otevřených zdrojů
Pikantní česnekovo-citrónová omáčka obalí křupavé kuře s kůží a jemnou zeleninu.
Kuře s bramborem se již stalo klasickou variantou oběda a večeře. O svou verzi tohoto lahodného pokrmu se podělil slavný šéfkuchař Rick Stein.
Podle Expressu používá pikantní česnekovo-citronovou omáčku k natírání kuřete s křupavou kůží a jemné zeleniny. Při popisu receptu Rick tvrdil, že ho miloval, protože byl „kouzelný a lahodný“.
Recept
Ingredience:
- kuřecí stehna – 12 ks;
- šťáva z 1-3 citronů;
- olivový olej – 4 lžíce;
- česnek – 5 stroužků;
- tymián – malá parta
- cuketa – tři kusy;
- fenykl – 2 žárovky;
- mladé brambory – 8 ks;
- mořská sůl a černý pepř.
Příprava:
- Předehřejte troubu na 220C/200C. Stroužky česneku nasekejte, cuketu nakrájejte na kostičky, fenyklové bulvy a brambory na kousky.
- V samostatné nádobě připravte směs citronové šťávy, mletého česneku, tymiánu a olivového oleje.
- Stehna opečte na pánvi do zlatova. Do velkého pekáčku dejte plátky brambor, cukety a fenyklu. Dále zalijte dvěma třetinami česnekovo-citronové směsi, dochuťte solí a pepřem a poté zeleninu dobře promíchejte.
- Kuřecí stehna položíme kůží nahoru a přelijeme zbylou citronovo-česnekovou směsí a dochutíme solí a pepřem.
- Vložte do trouby na 35–40 minut, dokud nebude kuře křupavé a zlaté a zelenina pod ní nezměkne.