Magické příběhy z kouzelného světa kyselého zelí

K receptu

Pro dobrý výsledek je důležité vybrat správné zelí. Použijte středně pozdní nebo pozdní odrůdy zelí. Vybírejte bílé, husté hlávky zelí se silnými listy.

Složitost: průměrný Kalorie: 31,75 kcal/porce porce: 2 Vaření: 1 hodina Přidat. čas: 72 hod Použitý: 1,75 g/0,12 g/5,92VečeřeVečeřePrázdnýSnackVegetariánství: PřísněVegetariánstvíDětské menuINGREDIENCE NA 2 porce2 střední hlávky zelí o váze přibližně 4,5–5 kg 3 střední mrkve 4–5 polévkových lžic. l. hrubá sůl 1 polévková lžíce. l. kmín nebo kopr (volitelně)Navíc (volitelné):1 šálek brusinek 5–7 středních jablek Antonov Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Odstraňte vrchní listy z hlavy, opláchněte je a dejte stranou. Hlávku zelí rozkrojíme napůl, vyřízneme stopku.

Krok 2

Zelí nakrájíme na dlouhé tenké nudličky. To lze provést pomocí kuchyňského robota nebo mandolíny.

Krok 3

Mrkev oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky nebo nastrouháme na hrubém struhadle.

Krok 4

Umístěte zelí a mrkev do velké smaltované mísy a posypte 4 polévkovými lžícemi. l. sůl. Rozruch. Začněte jemně třít zelí a mrkev rukama, dokud se neobjeví šťáva, dávejte pozor, abyste nepolámali proužky zelí. Doporučujeme vám začít od vzdáleného okraje pánve a pohybovat se směrem k blízkému.

Krok 5

Znovu promíchejte zelí. Vyzkoušejte: pokud chcete zelí slanější, přidejte ještě 1 polévkovou lžíci. l. sůl. Pokud chcete do zelí přidat kopr nebo kmín, lehce je roztlučte v hmoždíři a v této fázi přidejte do zelí. Dobře promíchejte. Pokud chcete přidat brusinky, přidejte je v této fázi také.

Krok 6

Jablka lze přidat dvěma způsoby. Mohou být nakrájeny na tenké plátky nebo zbaveny jádřinců a malá jablka mohou být umístěna celá;

Krok 7

Povrch zelí uhladíme a přikryjeme odloženými vrchními listy. Přikryjte gázou. Najděte velký talíř nebo prkénko a přikryjte zelí. Umístěte závaží, například misku s vodou. Necháme kvasit při pokojové teplotě 3-4 dny. Po 1 dni by se na povrchu zelí měla objevit šťáva.

Krok 8

Pokud je v místnosti příliš teplo, může se na povrchu začít tvořit plíseň. Odstraňte otlak, gázu a listy zelí a dobře je opláchněte ve studené vodě.

Krok 9

Pro odstranění plynu vznikajícího při kvašení propíchejte zelí 1-2x denně rukojetí vařečky na několika místech.

Krok 10

Odstraňte veškerou pěnu, která se objeví na povrchu zelí.

Krok 11

Když se pěna přestane tvořit, asi po 3 dnech zelí přendáme do sklenic a uložíme na chladné místo. Zelí bude zcela připraveno za 10–12 dní a může být v případě potřeby konzervováno.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika