Nejprokrastinačtější romské lečo na světě

K receptu

Nejlínější cikánské lečo je úžasný přípravek. Po pravdě, jako každá příprava to není pro líné. Toto lečo bylo označováno za nejlínější, protože se do něj dávají celé papriky – nemusí se loupat od semínek a dokonce ani od stopek. Domácí „cikáni“ jsou samozřejmě vychytralí: není to lenost, která je nutí rolovat celé papriky v pikantní rajčatové omáčce, ale vychytralost: celé papriky si uvnitř uchovají chutnou šťávu a semena dodávají chuti jas. A abych byl upřímný, dát celé papriky do zavařovací sklenice je o něco obtížnější než nakrájet papriky na kousky. Udělejte si tedy závěr: pro konzervaci je lepší brát malé ovoce, aby jeden lusk nezabíral polovinu sklenice. Optimální je brát litrové zavařovací sklenice. V našem receptu jsme spočítali množství surovin na tři takové sklenice.

Složitost: průměrný Kalorie: 740,29 kcal/porce porce: 3 Vaření: 1 hodina 15 minut Použitý: 14,95 g/34,69 g/91,51KonzervováníPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 3 PORCESladká paprika 1,5 kgRajčata 1,8 kgČesnek 1 kusHrubá sůl 1,5 lžíce.Cukr 100 gStolní ocet 100 mlRostlinný olej 100 mlKuličky černého pepře 9 ks.Nové koření 6 ks.Bobkový list 2 ks.Koprové deštníky 6 ks.Sušené bylinky (bazalka, oregano, tymián) Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Připravte si papriky. Ovoce dobře opláchněte v oblasti sepalů, kde se často hromadí prach. K tomu je vhodné použít čistý zubní kartáček. Obecně je velmi užitečné mít takový předmět v kuchyni.

Nejlínější cikánské lečo
Nejlínější cikánské lečo ()

Krok 2

Odřízněte stonky, pokud jsou příliš dlouhé – tak, aby nevyčnívaly více než 1,5 cm. Bude vhodné vzít hotovou papriku za tento ocas. Každý lusk propíchněte vidličkou na 3-4 místech.

Nejlínější cikánské lečo
Nejlínější cikánské lečo ()

Krok 3

Rajčata spařte vroucí vodou poté, co na slupce každého udělejte křížové řezy. Nechejte ve vroucí vodě 20–30 sekund, poté rajčata přendejte do studené vody. Odstraňte kůži.

Nejlínější cikánské lečo
Nejlínější cikánské lečo ()

Krok 4

Odstraňte stonky rajčat a ovoce rozdrťte mixérem nebo rozemelte na mlýnku na maso. Nalijte rajčatový protlak do velkého hrnce, přidejte sůl, cukr a rostlinný olej a umístěte na středně vysokou teplotu.

Nejlínější cikánské lečo
Nejlínější cikánské lečo ()

Krok 5

Zároveň si připravte zavařovací sklenice. Umyjte je v roztoku sody, poté tekoucí vodou a sterilizujte je způsobem, který vám vyhovuje – v pánvi s vroucí vodou, v troubě nebo v mikrovlnné troubě. V druhém případě lze sklenici s malým množstvím vody postavit na bok.

Nejlínější cikánské lečo
Nejlínější cikánské lečo ()

Krok 6

Když se rajčatový základ na líné lečo uvaří, stáhněte plamen a do pánve přidejte kuličky pepře, bobkové listy, koprové deštníky a sušené bylinky podle chuti. Redukujte omáčku po dobu 3-4 minut. Přidejte ocet.

Nejlínější cikánské lečo
Nejlínější cikánské lečo ()

Krok 7

Do omáčky přidejte všechny papriky. Přiveďte k varu na silném ohni. Plody nebudou úplně pokryty rajčaty, omáčka je vytlačí nahoru. Pravidelně je topte a míchejte, aby si horní lusky vyměnily místo se spodními. Zbytek času nechte víko zavřené. Papriky vařte v rajčatech 10 minut.

Nejlínější cikánské lečo
Nejlínější cikánské lečo ()

Krok 8

Česnek oloupeme a stroužky nasekáme nahrubo. Přidejte je do omáčky na samém konci vaření. Česnek byste neměli přidávat příliš brzy – vše se rozvaří a ztratí chuť. Sterilizované sklenice postavte vedle sporáku.

Nejlínější cikánské lečo
Nejlínější cikánské lečo ()

Krok 9

Na dno každé sklenice nalijte naběračku omáčky. Papriky vyndejte jednu po druhé vidličkou a vložte do sklenic, lehce přitlačte a zhutněte, aby v nich bylo co nejméně vzduchu.

Nejlínější cikánské lečo
Nejlínější cikánské lečo ()

Krok 10

Když jsou všechny papriky rozložené, postupně nalijte omáčku do sklenic spolu s česnekem a kořením. Bobkové listy a koprové deštníky lze vyhodit. Je lepší nechat rendlík s omáčkou na mírném ohni a omáčku nalévat do sklenic po naběračkách – nejprve do jedné, pak do druhé.

Nejlínější cikánské lečo
Nejlínější cikánské lečo ()

Krok 11

Jakmile jsou sklenice plné, počkejte 5 minut, aby omáčka prosákla do dutin, a poté sklenice zalijte horkou omáčkou až nahoru. Sterilizovaná víčka ihned srolujte, sklenice otočte, zabalte do deky a nechte úplně vychladnout. Nejlínější cikánské lečo je hotové.

Nejlínější cikánské lečo
Nejlínější cikánské lečo ()

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Aby bylo líné cikánské lečo pikantnější, vezměte čerstvý lusk pálivé chilli papričky a přidejte ji vcelku do omáčky spolu se sladkou paprikou. Když ji dáte do sklenic, feferonku buď neberte, nebo ji vložte do jedné ze sklenic pro ty, kteří ji mají rádi „pálivou“.

MIMOCHODEM

Pokud vám po vložení líného leča do sklenic zbyde ještě trochu rajčatové omáčky, seberte ji do samostatné sklenice a dejte do lednice. Je to vynikající doplněk k boršči a jakémukoli guláši.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika