K receptu
Z meruněk bez pecek se na zimu vyplatí udělat džem, už jen proto, že se z něj dají dělat všechny druhy koláčů. Pohodlné a snadné! A tento džem je samozřejmě velmi příjemný jíst s čerstvým bílým pečivem nebo jen tak, v čisté podobě, s čajem. Máte doma výdejny speciálních porcí? Pokud ne, důrazně vám doporučujeme si je zakoupit. Jen si představte, jak úžasné bude sejít celou rodinu u večerního čaje, vytáhnout sklenici meruňkového džemu bez pecek a do stejných růžic umístit plody jantaru v sirupu, aby každý dostal malou porci letní chuti a vůně!
Složitost: snadno Kalorie: 442,00 kcal/porce porce: 10 Vaření: 1 hodina 30 minut Přidat. čas: 24 hodin Použitý: 0,90 g/0,10 g/108,70VařeníPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíDětské menuINGREDIENCE NA 10 PORCÍmeruňky – 1 kg cukru – 1 kg pitné vody – 250 ml Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu
Krok 1
Připravte meruňky na džem. Ovoce omyjte a osušte papírovou utěrkou. Meruňky nakrájejte na půlky a zbavte jádřinců, přičemž v cestě odstraňte červivé ovoce.
Krok 2
Zavařovací sklenice důkladně omyjte a sterilizujte jakýmkoli Vám známým způsobem (v troubě, na páře, v mikrovlnné troubě). Nechte zcela zaschnout.
Krok 3
Nasypte cukr do velkého hrnce a zalijte pitnou vodou. Umístěte na vysokou teplotu a přiveďte k varu. Meruňkový sirup vařte 2 minuty.
Krok 4
Vložte meruňky do vroucího sirupu. Znovu přiveďte k varu a vařte 5 minut. Odstraňte z ohně, nechte mírně vychladnout a přikryjte ručníkem. Nechte při pokojové teplotě 5-6 hodin.
Krok 5
Pánev s meruňkami v sirupu dejte zpět na oheň, přiveďte k varu a vařte 5 minut. Odstraňte z ohně, nechte mírně vychladnout a přikryjte ručníkem. Nechte při pokojové teplotě 5-6 hodin.
Krok 6
Vložte meruňky do sirupu na vysokou teplotu a přiveďte k varu. Vařte 5 minut a poté opatrně nalijte do připravených sklenic. Srolujte víčka, otočte na složenou utěrku a nechte vychladnout.
UŽITEČNÉ RADY
Meruňkový džem bez pecek doporučujeme připravit metodou rychlého vaření s dlouhým odpočinkem. V tomto případě si plody namočené v horkém sirupu během pomalého chladnutí zachovají svůj tvar, barvu a vůni.
MIMOCHODEM
Džem z vypeckovaných meruněk lze připravit s různými přísadami, například s kořením (s badyánem nebo tyčinkami skořice) nebo s ořechy.