Objemte chuť Španělska s klasickým gazpachem

K receptu

Lehké a osvěžující klasické gazpacho je dar z nebes pro horké letní večery. Jasně červenou polévku vynalezli obyvatelé španělského regionu Andalusie. Nyní je však populární po celém světě! Ve skutečnosti neexistuje klasický recept jako takový. Připravuje se různě v závislosti na regionu Španělska. V Cordobě přidávají do polévky kukuřičnou mouku a smetanu, v Jerezu ji podávají s kolečky cibule, v Malaze a Granadě přidávají mandle a v Cádizu ji vaří horkou. Moderní kuchaři dokonce vymysleli sladké gazpacho, například z jahod. Za klasický recept na studenou polévku je považován ten, který obsahuje rajčata. Zbývající ingredience se mohou lišit v závislosti na fantazii kuchaře. To si dnes připravíme.

Složitost: průměrný Kalorie: 295,04 kcal/porce porce: 6 Vaření: 1 hodina 30 minut Přidat. čas: 9 hodin 30 minut Použitý: 5,07 g/21,46 g/20,78MixérTroubaPečeníŠpanělská kuchyněVečeřeVečeřePolévkaVegetariánství: PřísněVegetariánstvíDětské menuINGREDIENCE NA 6 PORCÍvelká zralá rajčata – 15 ks – 4 ks červená paprika – 3 ks čerstvý česnek – 4-5 velkých stroužků starý bílý chléb, nejlépe s otrubami – 4 plátky červená cibule – 1 velká cibule extra panenský olivový olej – 125 ml sherry nebo červené vinný ocet – 70 ml hrubé soli, nejlépe mořské soli – 35 listů petržele – malý svazek studené vody nebo rajčatové šťávy – podle chuti Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Stroužky česneku oloupeme a vložíme do hmoždíře. Přidejte sůl a rozdrťte. Rozlomte chleba. Vložte do hmoždíře a rozdrťte. Během práce s tloučkem tenkým pramínkem přilévejte olivový olej. Míchejte do hladka. Pokrýt. Necháme 1,5 hodiny louhovat.

Krok 2

Červenou cibuli oloupeme a poté nakrájíme velmi jemně. Vložte do malé misky a naplňte octem. Okurky omyjeme a oloupeme.

Krok 3

Připravte rajčata. Na každém rajčeti udělejte mělký řez ve tvaru kříže, vložte na 1 minutu do vroucí vody, odstraňte slupku. Poté nakrájejte na čtvrtiny a odstraňte semínka.

Krok 4

Sladkou papriku omyjte, osušte a poté potřete rostlinným olejem. Vložte do žáruvzdorné nádoby. Pečte v troubě na 200 °C asi 10 minut, dokud se neobjeví černé skvrny. Poté vyjměte a vložte do misky, zakryjte fólií. Nechte působit 10 minut a poté odstraňte kůru a jádro.

Krok 5

Petržel důkladně omyjte, zbavte větví listy a poté je nasekejte nahrubo. Zeleninu dejte po malých porcích do mísy mixéru, pokaždé smíchejte novou porci s předchozí. Přidejte cibuli spolu s octem. Nakonec přidejte obsah malty.

Krok 6

Když se hmota stane homogenní, vložte ji na 8 hodin do chladničky. Polévku podávejte v miskách nebo sklenicích mírně zředěnou studenou vodou, nebo studenou rajčatovou šťávou nebo směsí vody a suchého červeného vína ve stejném poměru.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Gazpacho doporučujeme skladovat v keramické nádobě. Pokud jste polévku nesnědli celou, stačí ji dát do lednice. Věřte, že druhý den bude chutnat ještě lépe.

MIMOCHODEM

Než polévku vychladíte, přidejte koření a bylinky. Po několika hodinách v lednici bude vůně koření méně výrazná. Proto před nalitím gazpacha do talířů doporučujeme znovu okořenit podle chuti.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika