Příprava exotické Shakshuky přímo na pánvi

K receptu

Shakshuka na pánvi je ideální druhá snídaně pro ty, kteří jsou zvyklí tu první vynechávat nebo si vystačit s tvarohem a kávou. Je tak sytý a chutný, že se hodí i na lehkou večeři. Celkově je shakshuka všestranným pokrmem pro jakoukoli denní dobu a pro jedlíky jakéhokoli věku. Je pravda, že pro děti budete muset provést změnu, pokud nejsou zvyklé na feferonku: stačí ji odstranit ze složek našeho receptu. Ale tradiční shakshuka, ať už v arabské nebo židovské verzi, by měla mít jiskru. Můžete se donekonečna dohadovat o tom, co a kdy dát do shakshuky. Každý názor bude mít své důvody. V tomto receptu přidáme rajčatový protlak a papriku pro prohloubení barvy zeleninového základu. Špetka cukru pomáhá vyvážit všechny chutě. Jednou z kontroverzních otázek je: měli byste dát celá vejce do shakshuky nebo je zamíchat? Rozhodli jsme se to tentokrát pro změnu zamíchat. V této verzi jsou nastaveny bílky i žloutky, jako ve scramble. Můžete to udělat po svém. Můžete také přidat své oblíbené koření do shakshuky na pánvi, vyloučit z receptu cibuli, přidat mrkev nebo celer – a nakonec najít tu nejlepší variantu, která se stane vaším podpisem.

Složitost: snadno Kalorie: 235,89 kcal/porce porce: 4 Vaření: 30 min Použitý: 10,88 g/15,92 g/12,13PraženíSnídaněVečeřeHlavní chodVegetariánství: OvoVegetariánstvíINGREDIENCE NA 4 porceVejce 6 ks.Rajčata 450 gSladká paprika 250 gCibule 70 gPálivý zelený pepř 0,3 ks.Koriandr 5 větvíRajčatová pasta 0,5 lžíceOlivový olej 2 polévkové lžíce.Mletá sladká paprika 1 lžičkaMletý černý pepř Cukr 0,5 lžičkySůl Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlkolečka. Rajčata nakrájíme na plátky. Sladkou a pálivou papriku zbavíme semínek a blan, dužinu nakrájíme na tenké proužky.

Shakshuka na pánvi
Shakshuka na pánvi ()

Krok 2

Na široké, těžké pánvi rozehřejte olivový olej a 2-3 minuty smažte cibuli, česnek a feferonku. Přidejte mletou papriku a nakrájenou papriku a vše společně smažte 4-5 minut.

Shakshuka na pánvi
Shakshuka na pánvi ()

Krok 3

Přidejte rajčata do pánve a zeleninu vařte dalších 5 minut. Když rajčata změknou, přidejte rajčatový protlak, sůl, cukr a černý pepř a omáčku vařte další 2-3 minuty za míchání na mírném ohni.

Shakshuka na pánvi
Shakshuka na pánvi ()

Krok 4

Vejce rozbijte do samostatné misky a míchejte je vidličkou, dokud nebudou pruhy. Není třeba mlátit. Vejce lehce osolte a nalijte do pánve se zeleninou. Vejce necháme 1 minutu ztuhnout. Velkou lžící zamíchejte vejce a opékejte další 2 minuty. Shakshuku posypte koriandrem a podávejte na pánvi.

Shakshuka na pánvi
Shakshuka na pánvi ()

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Pokud v létě vaříte shakshuku na pánvi, vyberte si ta nejchutnější rajčata. Je vítáno, pokud jsou různých odrůd. Hlavní je, že jsou zralé a aromatické. V zimě můžete nahradit čerstvá rajčata těmi z konzervy.

MIMOCHODEM

Shakshuka se obvykle jí s měkkým bílým chlebem, namáčený v omáčce a žloutku. Nebo si z nahřáté pity můžete udělat kapsu a dát do ní shakshuku a přidat i list čerstvého salátu – trochu pouliční, ale proč ne?

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika