Site icon Wellness Way Česká republika

Rajská chuť malinového džemu

K receptu

Vaření malinového džemu není ani tak starostí s přípravami na zimu, jako spíše užíváním si samotného procesu a báječné vůně v kuchyni. Výsledkem vašeho snažení bude jak hotový produkt, tak nevýslovně chutné pěny, které lze jíst v čisté podobě, s čerstvým bílým pečivem nebo zmrzlinou. Zástupci starší generace vám prozradí, jak jako malí chřadli v očekávání chvíle, kdy jim maminka nebo babička konečně podá misku teplé růžové hmoty. Štěstí ve své nejčistší podobě! A malinový džem byl také důvodem k radosti… proti nachlazení v zimě, protože byl považován (mimochodem zcela oprávněně) za jeden z nejlepších léků na snížení vysoké horečky. Prostudujte si náš recept a připravte si tak úžasný „lék“ pro tělo i duši!

Složitost: průměrný Kalorie: 336,80 kcal/porce porce: 1 Vaření: 2 hodiny 30 minut Použitý: 0,32 g/0,20 g/83,08VařeníPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 1 PORCIcukr – 2 kg pitná voda – 1,5 l sůl – 2 ČL maliny – 1 kg kyseliny lymonové – 1 ČL. Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Připravte sirup na malinový džem. Za tímto účelem nasypte cukr do velkého hrnce a naplňte ho 500 ml vody. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 2 minuty. Necháme vychladnout.

Krok 2

Připravte si maliny na marmeládu. Protřiďte to a odstraňte shnilé a poškozené bobule. Očistěte a vložte do cedníku. Pečlivě opláchněte pod tekoucí studenou vodou.

Krok 3

Nalijte zbývající pitnou vodu (teplou, ale ne horkou) do velkého hrnce. Přidejte sůl a důkladně promíchejte lžící, dokud se úplně nerozpustí.

Krok 4

Maliny dejte po částech do cedníku a ponořte je na 10 minut do osolené vody. To umožní případnému hmyzu vyplavat na hladinu. Odstraňte je. Plody opláchněte tekoucí studenou vodou a položte na papírové ručníky.

Krok 5

Připravené maliny dejte do hrnce s vychladlým cukrovým sirupem. Přikryjeme čistou gázou a necháme asi 1 hodinu při pokojové teplotě.

Krok 6

Pánev s malinami v sirupu postavte na oheň a za občasného sbírání pěny vařte, dokud nebude hotová (teplota hotového džemu by měla být asi 107–110 °C). Asi 3 minuty před koncem vaření přidáme kyselinu citronovou a zamícháme. Nalijte do sklenic a srolujte.

UŽITEČNÉ RADY

Připravenost malinového džemu zjistíte bez speciálního teploměru – nakapáním mírně vychladlého sirupu na studený talířek. Pokud se nerozteče, sundejte pánev z plotny!

MIMOCHODEM

Malinový džem, jako každý jiný, se nejlépe vaří v široké pánvi nebo smaltované misce: ovoce se tak uvaří rovnoměrněji a zachová si svou charakteristickou barvu a vůni.

Exit mobile version