K receptu
Pětiminutový meruňkový džem je oblíbeným receptem mezi zručnými hospodyňkami. Na rozdíl od názvu se džem nevaří za pět minut, ale v několika várkách po pěti minutách. Při tomto způsobu vaření si meruňky nejlépe udrží svůj tvar a sirup je průhledný.
Složitost: průměrný porce: 1 Vaření: 1 hodina Přidat. čas: 5 hodinPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíDětské menuINGREDIENCE NA 1 PORCI1 kg meruněk 1 kg cukru 250 ml vody Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu
Krok 1
Chcete-li připravit meruňkový džem po dobu pěti minut, vybírejte plody velmi pečlivě: měly by být zralé, aromatické, ale ne příliš měkké, bez sudů.
Krok 2
Meruňky dejte do misky, zalijte studenou vodou a nechte 5 minut louhovat. Poté meruňky scedíme a propláchneme. Vysušte na ručníku. Meruňky rozkrojte napůl a odstraňte pecky. Zvažte a změřte požadované množství.
Krok 3
Do zavařovací mísy nebo velkého širokého kastrolu nasypte cukr, přidejte vodu a zahřejte na střední teplotu. Za míchání počkáme, až se cukr úplně rozpustí, sirup přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Seberte pěnu a vypněte teplo.
Krok 4
Připravené meruňky vložte do horkého sirupu a nechte 1 hodinu. Po uplynutí této doby umístěte misku džemu na střední teplotu, jemně promíchejte, přiveďte k varu a vařte 5 minut. Odstraňte z tepla a úplně vychladněte.
Krok 5
Džem přivedeme k varu, vaříme 5 minut. a ještě 3-4krát úplně vychladnout, dokud nebude džem úplně hotový. Chcete-li zkontrolovat připravenost, kápněte horký sirup na talířek, nechte 1 minutu a poté talířek otočte – kapka by se neměla šířit.
Krok 6
Marmeládu přivedeme naposledy k varu, je-li, sejmeme pěnu, horkou nalijeme do čistých suchých sklenic, přikryjeme kovovými víčky a vychladíme.
UŽITEČNÉ RADY
Při vaření meruňkové marmelády po dobu pěti minut je důležité ji řádně promíchat. Nejlépe to uděláte velkou vařečkou s dlouhou rukojetí. Zkuste sirup promíchat, aniž byste se ovoce téměř dotkli – tak si zachovají svůj tvar.
MIMOCHODEM
Meruňkový džem lze připravit pět minut pomocí sirupu s vanilkovou příchutí. K tomu vyškrábněte semínka ze dvou vanilkových lusků a smíchejte s cukrem spolu s lusky.