Trenér mi řekl, že musíte jíst každý den, abyste byli zdraví

Foto: z otevřených zdrojů

Množství vlákniny ve stravě přímo ovlivňuje imunitní systém, fungování trávicího traktu a organismu jako celku.

Chcete-li být zdraví a vyhnout se zdravotním problémům, musíte jíst správně. Jídelníček každého člověka by měl obsahovat vlákninu, která přináší mnoho výhod. Informovala o tom RBC-Ukraine s odvoláním na instagramovou stránku trenéra Jurije Popka.

Co jíst, abychom byli zdraví

Většina gastrointestinálních problémů je způsobena tím, že lidé nejedli mnoho zdravých potravin.

Konkrétně mluvíme o následujících problémech:

  • žlučové kameny
  • spojovací materiál
  • nadýmání, plynatost
  • narušení střevní mikroflóry
  • vysoké hladiny špatného cholesterolu
  • aterosklerotické plaky, kardiovaskulární onemocnění

Každý ví, že strava by měla obsahovat následující živiny:

  1. proteiny
  2. tuky
  3. sacharidy
  4. vlákno

Vláknina nebo vláknina musí být přítomna ve stravě každý den, pokud chce být člověk zdravý. Tělo štěpí bílkoviny na aminokyseliny. Tuky mají na svědomí mastné kyseliny a voda a sacharidy za všechny molekuly glukózy. Vláknina je sacharid, ale náš gastrointestinální trakt ji nedokáže rozložit a živí se jí bakterie žijící ve střevech. Zlepšuje se tak mikroflóra. Pokud ale jíme často a hodně: rohlíky, pečivo, těstoviny, sladkosti, tak naopak vzniká patogenní zóna, rostou viry, bakterie a plísně.

Množství vlákniny ve stravě přímo ovlivňuje imunitní systém, fungování trávicího traktu a organismu jako celku.

Vláknina se podílí na tvorbě stolice a ovlivňuje rychlost jejich průchodu trávicím traktem, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, normalizuje složení mikroflóry trávicího systému a působí prebioticky.

Co dělá vláknina?

Za prvé, na tělesnou hmotnost, ne v tom smyslu, že by měl nějaký magický efekt „spalování tuků“, ale v tom smyslu, že dodává sytost, protože bobtná v žaludku.

„Když je žaludek plný a jídlo tlačí na stěny žaludku, cítíme se sytí a přestáváme přijímat kalorie, což znamená, že je méně pravděpodobné, že se budete přejídat, protože plnost přichází rychleji, také zůstanete déle sytí a počet jídel se sníží.“ ,“ stojí ve zprávě.

Když člověk jí dobroty, a to jednoduché sacharidy, přijímá kalorie, které rychle dodají energii a na dlouhou dobu nezasytí. Proto po půl hodině budete mít zase hlad.

Odborník radí přidat do takového jídla potraviny obsahující vlákninu, a tím snížit pokrm s vysokým glykemickým indexem. Ke každému jídlu byste proto měli přidat talíř a nejlépe více zeleniny a bylinek.

Kde je vlákno?

Nachází se v celozrnných cereáliích, například v ovesných vločkách, které se dlouho vaří (nezpracované), také hnědé rýži, protože se neleští, ve slupce je vláknina a minerály.

Musíte se poohlédnout po celozrnných cereáliích, které by se měly vařit alespoň 20 minut. Vybírejte různé ořechy a semínka, ale taková jídla jsou také bohatá na tuky.

Ideálním zdrojem vlákniny je zelenina a zelenina. Následují všechny bobule, je tam málo přírodního cukru a na posledním místě je ovoce, tam je cukru ještě více, takže byste je neměli přehánět. Měli byste přidat také luštěniny, jako je čočka, fazole, fazole a cizrna. Houby obsahují také vlákninu, protože jsou prakticky nestravitelné.

Denní příjem vlákniny

Pro zdravé fungování těla jsou nezbytné následující hladiny vlákniny:

  • děti 15-20 g denně
  • ženy 25-30 g denně
  • muži 35 g denně
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika