Foto: z otevřených zdrojů
Množství vlákniny ve stravě přímo ovlivňuje imunitní systém, fungování trávicího traktu a organismu jako celku.
Chcete-li být zdraví a vyhnout se zdravotním problémům, musíte jíst správně. Jídelníček každého člověka by měl obsahovat vlákninu, která přináší mnoho výhod. Informovala o tom RBC-Ukraine s odvoláním na instagramovou stránku trenéra Jurije Popka.
Co jíst, abychom byli zdraví
Většina gastrointestinálních problémů je způsobena tím, že lidé nejedli mnoho zdravých potravin.
Konkrétně mluvíme o následujících problémech:
- žlučové kameny
- spojovací materiál
- nadýmání, plynatost
- narušení střevní mikroflóry
- vysoké hladiny špatného cholesterolu
- aterosklerotické plaky, kardiovaskulární onemocnění
Každý ví, že strava by měla obsahovat následující živiny:
- proteiny
- tuky
- sacharidy
- vlákno
Vláknina nebo vláknina musí být přítomna ve stravě každý den, pokud chce být člověk zdravý. Tělo štěpí bílkoviny na aminokyseliny. Tuky mají na svědomí mastné kyseliny a voda a sacharidy za všechny molekuly glukózy. Vláknina je sacharid, ale náš gastrointestinální trakt ji nedokáže rozložit a živí se jí bakterie žijící ve střevech. Zlepšuje se tak mikroflóra. Pokud ale jíme často a hodně: rohlíky, pečivo, těstoviny, sladkosti, tak naopak vzniká patogenní zóna, rostou viry, bakterie a plísně.
Množství vlákniny ve stravě přímo ovlivňuje imunitní systém, fungování trávicího traktu a organismu jako celku.
Vláknina se podílí na tvorbě stolice a ovlivňuje rychlost jejich průchodu trávicím traktem, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, normalizuje složení mikroflóry trávicího systému a působí prebioticky.
Co dělá vláknina?
Za prvé, na tělesnou hmotnost, ne v tom smyslu, že by měl nějaký magický efekt „spalování tuků“, ale v tom smyslu, že dodává sytost, protože bobtná v žaludku.
„Když je žaludek plný a jídlo tlačí na stěny žaludku, cítíme se sytí a přestáváme přijímat kalorie, což znamená, že je méně pravděpodobné, že se budete přejídat, protože plnost přichází rychleji, také zůstanete déle sytí a počet jídel se sníží.“ ,“ stojí ve zprávě.
Když člověk jí dobroty, a to jednoduché sacharidy, přijímá kalorie, které rychle dodají energii a na dlouhou dobu nezasytí. Proto po půl hodině budete mít zase hlad.
Odborník radí přidat do takového jídla potraviny obsahující vlákninu, a tím snížit pokrm s vysokým glykemickým indexem. Ke každému jídlu byste proto měli přidat talíř a nejlépe více zeleniny a bylinek.
Kde je vlákno?
Nachází se v celozrnných cereáliích, například v ovesných vločkách, které se dlouho vaří (nezpracované), také hnědé rýži, protože se neleští, ve slupce je vláknina a minerály.
Musíte se poohlédnout po celozrnných cereáliích, které by se měly vařit alespoň 20 minut. Vybírejte různé ořechy a semínka, ale taková jídla jsou také bohatá na tuky.
Ideálním zdrojem vlákniny je zelenina a zelenina. Následují všechny bobule, je tam málo přírodního cukru a na posledním místě je ovoce, tam je cukru ještě více, takže byste je neměli přehánět. Měli byste přidat také luštěniny, jako je čočka, fazole, fazole a cizrna. Houby obsahují také vlákninu, protože jsou prakticky nestravitelné.
Denní příjem vlákniny
Pro zdravé fungování těla jsou nezbytné následující hladiny vlákniny:
- děti 15-20 g denně
- ženy 25-30 g denně
- muži 35 g denně