Uchování podzimních chutí: Praktické rady a snadný návod na zavařování hříbek a výrobu houbové polévky

Jak zmrazit hříbky na zimu: užitečné tipy a rychlý recept na houbovou polévku

Jak zmrazit hříbky na zimu, aby si zachovaly chuť a vůni nádherného letního rána? A jak uvařit polévku z žampionů a mražených bílků, abyste jí dodali vynikající svěží tóny? Koneckonců, když máte v chladném deštivém nebo zasněženém dni na stole takový úžasný pokrm, znamená to, že léto ještě neodešlo a teď je tady, na vašem talíři. Houby prasečí se často vyskytují v našich zeměpisných šířkách a během sezóny se prodávají ve velkém množství na trzích nebo přímo na dálnici, takže není obtížné připravit tuto pochoutku pro budoucí použití, zvláště pokud znáte některé z jemností.

O čem si povíme v článku:Metody zmrazení hříbků na zimu Jak smažit hříbky před zmrazením na zimu Jak dlouho hříbky skladovat v mrazáku Jak správně rozmrazit houby s žampiony a hříbky?

Houba je nazývána králem hub pro svou úžasnou chuť a příjemnou vůni. Od nepaměti se používá jako potravina. Pamatujete na lidové příběhy, ve kterých zlá čarodějnice láká hrdinu do lesa tím, že mu podsouvá hříbky? Mimochodem, odkud toto jméno pochází? Je to jednoduché: na rozdíl od jiných hub nemění hříbky při zpracování a sušení barvu. Vyznačují se také hustou, silnou dužinou a kloboukem od tmavě hnědé po téměř bílou (čím více slunce, tím tmavší). Důležitý bod: někdy jsou bílé houby zaměňovány s jedovatými houbami žlučníkovými nebo podmíněně jedlými zaječími houbami, takže sbírejte pouze ty houby, o kterých jste si naprosto jisti, a pokud je kupujete, pak pouze od důvěryhodného dodavatele.

Metody zmrazení hříbků na zimu

Malé houby lze zmrazit celé, velké je lepší nakrájet na kostičky nebo plátky
Malé houby lze zmrazit celé, velké je lepší nakrájet na kostičky nebo plátky

Jedna z nejčastějších otázek zní: je možné čerstvé hříbky zamrazit? Ano, můžete! A pokud máte to štěstí sbírat malé, rovnoměrné a stejné houby, zmrazte je nejen čerstvé, ale celé. Nejprve je třeba je důkladně očistit od lesních zbytků, stonek může být třeba mírně oškrábat nožem a teprve potom lze houbu otřít vlhkou houbou. Pokud je silně znečištěná, můžete ji rychle omýt pod tekoucí vodou, ale je třeba počítat s tím, že houby okamžitě nasají vodu, a to je při zmrazení zcela zbytečné. Větší bílky můžeme nakrájet na plátky nebo kostky. Jen se snažte nenechat se příliš unést, protože v budoucnu při vaření výrazně sníží objem. Rozhodněte se sami, zda zmrazit nohy. Někteří kuchaři je dávají přednost sušení a následnému mletí na prášek a používají je jako koření do houbových, zeleninových a masových pokrmů. Nicméně, i když jsou zmrazené, jsou velmi chutné a nejsou v žádném případě horší než čepice.

Pro zmrazení čerstvých hříbků se nejlépe hodí plastové nádoby s těsným víkem nebo speciální těsné sáčky se zipem nebo vakuovým uzávěrem. Pokud byly houby předtím opláchnuty vodou, pak je lepší je rozložit na rovnou plochu, například na tác, a takto je zmrazit a asi po 12 hodinách zabalit po částech.

Hříbky můžete také zmrazit tak, že je nejprve uvaříte. Tato metoda je dobrá pro velké houby a houby středního věku nebo pro ty, kterým byly odříznuty červí díry. Za zmínku stojí, že vařené bílky zaberou v mrazáku podstatně méně místa a pokud je pro vás tento bod důležitý, vařte i malé. Očištěné a upravené houby nakrájíme na poměrně velké kostky a vložíme do vroucí vody. V jádru je jakákoli houba houba, velmi dobře absorbují vodu, takže na 1 kg produktu budete potřebovat asi 4 litry vody, jinak jednoduše vystoupí na povrch a vaří se nerovnoměrně. Sůl by měla být podle chuti, ale zda potřebujete přidat koření, například česnek nebo bobkový list, rozhodněte sami. Doba vaření hub závisí na tom, jak jsou husté a mladé. Někteří odborníci doporučují vařit 5–10 minut po uvaření, jiní doporučují vařit alespoň půl hodiny. A nezapomeňte odstranit veškerou pěnu, která se vytvoří. Hotové houby se vloží do cedníku, tekutina se nechá okapat a po vychladnutí se balí do sáčků nebo nádob. Lze použít i zbylý houbový vývar. Dusí se do zmenšení objemu a mírně zhoustne, přecedí a poté zmrazí v malých nádobách, malých plastových kelímcích, formách na led nebo mini muffiny. Zmražený vývar z formiček lze pak také přendat do jednoho společného sáčku nebo velké nádoby. Tento vývar je skvělý do omáček, k prvním chodům nebo jako dresink například do dušeného masa.

Jak smažit hříbky před zmrazením na zimu

Před přidáním rostlinného oleje do hub musíte počkat, až se z nich odpaří přebytečná vlhkost.
Před přidáním rostlinného oleje do hub musíte počkat, až se z nich odpaří přebytečná vlhkost.

I zde je vše jednoduché: připravené a nakrájené houby musíte vložit do horké pánve, počkat, až začnou uvolňovat vlhkost, a za stálého míchání ji odpařit. Jakmile vlhkost téměř úplně zmizí (obvykle to trvá asi 20 minut), přidejte k houbám rostlinný olej a opékejte, dokud lehce nezhnědnou. Sceďte v cedníku, abyste se zbavili přebytečného tuku, a po vychladnutí rozprostřete na porce a zmrazte. A nezapomeňte na každou nádobu nebo sáček dát štítek s názvem produktu a datem zmrazení.

Jak dlouho lze hříbky skladovat v mrazáku?

Ne déle než jeden rok a vždy při zachování teplotního režimu, to znamená, že opětovné zmrazení není za žádných okolností povoleno. A pokud plánujete houby konzervovat delší dobu, pak je lepší zvolit jiný způsob: sušení v troubě/sušičce nebo zavařování ve sklenicích/retortových sáčcích s přídavkem octa.

Jak správně rozmrazit houby

Obecně platí, že většina pokrmů nevyžaduje předběžné rozmrazování, ale pokud máte nějaké pochybnosti o kvalitě hub, vložte je přímo do obalu na několik hodin (nebo ještě lépe přes noc) do chladničky.

Po tepelné úpravě chutnají mražené hříbky od čerstvých. Dělají se z nich polévky, smaží se s bramborami a jinou zeleninou, přidávají se do těstovin, omáček, cereálií, koláčů, palačinek a knedlíků. Mladé hříbky, podobně jako žampiony, lze konzumovat syrové – k tomu je dochutíme olejem, citronovou šťávou a podáváme se strouhaným parmazánem. Stačí také přidat trochu mražených bílků do žampionové polévky nebo hlívy ústřičné a máte na stole lahodný pokrm se svěží letní vůní.

Upozorňujeme na jednoduchý recept na polévku s mraženými hříbky.

Rychlá houbová polévka s žampiony a hříbky

Když jste unavení nebo máte na vaření málo času, rychlá houbová nudlová polévka se žampiony a hříbky se pro vás stane záchranou. Sami se rozhodnete, kolik nudlí na tuto polévku použijete, hustotu upravte podle své chuti. Můžete použít jakékoli těstoviny: špagety, hvězdičky, orzo atd. – výběr je na vás. Ale existují absolutní favorité, pokud jde o rychlost vaření – pavučinové a nudlové brikety.

Rychlá houbová polévka s žampiony a hříbky
Rychlá houbová polévka s žampiony a hříbky

30 min, 4–6 porcí

  • 100 g mražených hříbků
  • 100 g žampionů
  • 1 malá cibule
  • 1 malá mrkev
  • 2 stroužky česneku
  • 1,5 litru pitné vody
  • 30–40 g těstovin na porci
  • 3 snítky petrželky
  • 3 snítky kopru
  • rostlinný olej
  • bobkový list
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  1. Dejte vodu na oheň, přidejte silné stonky petrželky a kopru, bobkové listy a nechte vodu vařit. Žampiony opláchneme a nakrájíme na plátky. V suché, horké pánvi rozpusťte přebytečnou vlhkost z žampionů, přidejte trochu rostlinného oleje a opékejte je dozlatova.
  2. Do pánve přidejte mražené hříbky a za stálého míchání je rozmrazte. A poté stejným způsobem vypusťte přebytečnou vlhkost. Přidejte trochu oleje a smažte na středním plameni 5-7 minut. Vyjměte zelené stonky a bobkové listy z vody a přidejte houbovou směs do pánve.
  3. Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, mrkev nasekáme na středním struhadle nebo nakrájíme na kousky, které jsou pro vás vhodné, česnek protlačíme lisem. Zeleninu orestujte na stejné pánvi jako houby: možná budete muset přidat trochu oleje. Přidejte připravenou zeleninu do pánve.
  4. Vše důkladně promíchejte, přidejte sůl, pepř a vařte doslova 5 minut. Poté do polévky přidejte nudle a vařte, dokud nejsou hotové. Při podávání přidáme nasekaný kopr a petrželku.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Pokud tuto polévku neplánujete sníst na jedno posezení, pak je třeba těstoviny uvařit zvlášť a počítat s každou porcí. Jinak nudle po odstátí v polévce nepříjemně nabobtnají a zkazí chuť i konzistenci pokrmu.

MIMOCHODEM

Pro obměnu chuti této houbové polévky do ní můžete přidat další ingredience: celer, rajčata, sladkou a feferonku. Pro zasycení můžete přidat brambory.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #ceps #zmrazenéSOUVISEJÍCÍ MATERIÁLYKOMENTÁŘEPřidat komentář Ještě více receptů a lahodných nápadů na našich sociálních sítích

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika