Site icon Wellness Way Česká republika

Zimní kouzlo: Jablečno-hruškový kompot

K receptu

Kompot z jablek a hrušek na zimu patří k našim nejoblíbenějším. Mnoho lidí používá k přípravě „nestandardní“ ovoce nebo mršinu, poškozené části vyříznou a ty dobré ponechají. V zásadě to můžete udělat také, počítejte s tím, že třílitrová sklenice bude vyžadovat asi 500 g oloupaných jablek a hrušek. Je docela dobře možné upravit množství cukru podle chuti, aniž byste se příliš odchýlili od množství, které doporučujeme v menší míře, jinak kompot jednoduše zkysne. A ještě jeden tip: k této úpravě se hodí tvrdá jablka a hrušky, protože měkká se vlivem vysoké teploty rychle rozpadnou.

Složitost: snadno Kalorie: 90,14 kcal/porce porce: 3 Vaření: 40 min Použitý: 0,17 g/0,15 g/22,24PrázdnýINGREDIENCE NA 3 PORCEhrušky – 350 jablek – 250 g pitné vody – 3 l cukru – 250 kyseliny glymonové – 1/2 lžičky. l. Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Připravte si sklenici na kompot. Důkladně ji omyjte a poté jakýmkoliv vhodným způsobem sterilizujte víko a vařte pět minut. Nechte sklenici a víko uschnout.

Krok 2

Hrušky a jablka omyjeme a osušíme papírovými utěrkami. Nakrájejte na poloviny a odstraňte jádřince a semínka. Dužinu hrušek a jablek nakrájíme na velké plátky.

Krok 3

Do hrnce nalijte pitnou vodu, přidejte cukr a přiveďte k varu. Vařte 3 minuty. Přidejte nakrájená jablka a hrušky. Znovu přiveďte k varu. Přidejte kyselinu citronovou. Vařte 5 minut.

Krok 4

Do připravené sklenice nalijte naběračku sirupu a za mírného protřepání ji zevnitř prohřejte. Pak jablečný a hruškový kompot opatrně nalijte širokou nálevkou do zavařovací sklenice.

Krok 5

Sklenici s jablečným a hruškovým kompotem uzavřete víčkem a srolujte. Otočte se na dvojitě složený ručník. Kompot necháme zcela vychladnout při pokojové teplotě.

UŽITEČNÉ RADY

Jablečný a hruškový kompot doplňte lesním ovocem (maliny, jahody, černý a červený rybíz): zlepší se tím jak vzhled nápoje, tak samozřejmě i chuť a vůně.

MIMOCHODEM

Jablečný kompot s hruškami může být originálnější přidáním nakrájené citronové kůry, pár snítek máty nebo tyčinky skořice (raději ne všechny dohromady, ale jednu ze sady, kterou nabízíme).

Exit mobile version