Zimní kouzlo: Lečo s cuketou

K receptu

Chcete mít lahodnou zeleninovou svačinku vždy po ruce? Připravte si cuketové lečo na zimu. Mimochodem, pokud vás překvapuje taková přísada v těchto konzervách, pak jste určitě žili v SSSR! Faktem je, že v té době existovala pouze jedna verze leča – vyrobená z paprik a rajčat – která se k nám v omezeném množství dodávala z Bulharska a těšila se velké lásce mezi sovětskými občany. Zboží bylo nedostatkové, a tak naše maminky a babičky projevily kulinářskou fantazii a vymýšlely variace na dané téma. Jedním z nejúspěšnějších bylo cuketové lečo: na zimu se připravovalo poměrně často. Dáváme do pozornosti osvědčený recept na toto jídlo.

Složitost: snadno Kalorie: 60,87 kcal/porce porce: 3 Vaření: 2 hodiny 30 minut Použitý: 0,84 g/3,94 g/5,38MixérKonzervováníMořenímaďarská kuchyněPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 3 porcesladká paprika – 1,5 kg cuketa – 1,5 kg rajčata – 2 kg sůl – 2 polévkové lžíce. l.cukr – 100 rostlinný olej – 230 jablečný ocet – 120 ml Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Připravte si na zimu sladkou papriku na cuketové lečo. Lusky omyjeme, dobře osušíme a nakrájíme na poloviny. Odstraňte stonky se semeny a mezistěnami.

Krok 2

Omyjte cuketu. Pokud je slupka příliš hrubá, oloupejte ji. Ovoce rozkrojte napůl a odstraňte semínka. Dužinu z cukety nakrájíme na malé kostičky.

Krok 3

Rajčata na cuketové lečo omyjeme a osušíme. Odstraňte základy stonků. Ovoce nakrájejte na velké plátky, vložte do mísy mixéru a nasekejte. Rajčata můžete také nasekat.

Krok 4

Nakrájená rajčata nasypte do smaltované pánve a položte na vysokou teplotu. Jakmile se rajčatová směs vaří, přidejte papriku a cuketu.

Krok 5

Přidejte sůl, cukr a rostlinný olej. Vařte na mírném ohni za občasného míchání 15 minut. Přidejte ocet a přiveďte k varu. Cuketové lečo odstavíme z plotny.

Krok 6

Hotové cuketové lečo na zimu ihned dejte do suchých sterilizovaných sklenic. Zakryjte víčky. Sterilizujte 20 minut, poté srolujte, otočte a nechte zcela vychladnout.

UŽITEČNÉ RADY

Lečo s cuketou získá sytější, pikantnější chuť, pokud zeleninu podusíte s přidáním prolisovaného česneku a nakrájené chilli papričky (dle libosti se semínky nebo bez).

MIMOCHODEM

Cuketové lečo můžeme podávat teplé i studené. V prvním případě ji můžete rozpálit na olivovém oleji nebo rozpuštěném sádle a přidat domácí klobásu opečenou na plátky.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Wellness Way Česká republika