Site icon Wellness Way Česká republika

Zimní kouzlo squashe: Tajemství přípravy této pochoutky k maximální chuti

Squash na zimu: jak je vařit co nejchutněji

Dýně nás udivuje svým neobvyklým tvarem a mimozemským vzhledem. Souhlas, jsou moc krásné. Je pravda, že pokud je obdivujete příliš dlouho a litujete, že jste je nasbírali ze zahrady, zmeškáte šanci připravit si na zimu mléčně zralou dýni. Nezlobte se však, vše je v našich rukou.

O čem si povíme v článku:Celá marinovaná dýně Nakládaná (solená) dýně Salát „Turshia“ s dýní na zimu Kaviár z tykve Dýňové lečo s pepřem

Celá marinovaná dýně

Je těžké si představit jednodušší a dokonalejší svačinu, než jsou okurky. Zdá se, že tykve byly vytvořeny přírodou, aby byly uskladněny na zimu. Jsou ideální zimní přípravou a jsou velmi dekorativní: i když je dýně velmi malá, lze ji použít zcela.

Pro tento způsob konzervování tykve musíte mít čas na sběr zeleniny o průměru nejvýše 3–4 cm. Vyberte je stejné velikosti: čerstvé, husté, bez poškození. Při marinování tykve je hlavní přísně dodržovat poměr ingrediencí a nepřehánět to s množstvím octa. Také se nedoporučuje redukovat: dýně může ztratit křupavost a nebude se dobře skladovat.

Toto je nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak uchovat squash na zimu. Sterilizace nakládané tykve v troubě je velmi pohodlná.


Pro marinování celé tykve vybírejte zeleninu o průměru 3–4 cm

Na celý marinovaný squash potřebujete:

Na 2 půllitrové sklenice

  1. Zapněte troubu na předehřátí na 120 °C.
  2. Připravte si sterilizované sklenice.
  3. Dýni a koření omyjeme a osušíme. Dýni ořízněte stonky a stonky.
  4. Umístěte koření na dno sklenic.
  5. Do sklenic nasypte sůl a přidejte dýni.
  6. Vařte vodu a dýni zalijte vroucí vodou.
  7. Navrch nalijte ocet, přikryjte pokličkou a celou marinovanou dýni vložte na 20 minut do trouby.
  8. Vyjměte sklenice nakládané tykve a zavřete víčka.

Dýně bude připravena ke konzumaci za 2 týdny.

UŽITEČNÉ RADY

Pohodlnější je připravovat v malých sklenicích, nejlépe půllitrových, takže můžete otevřít, podávat a sníst vše najednou.

Nakládaná (solená) dýně

Tykev na zimu zakonzervujete nejen kyselinou octovou, ale také přírodní fermentací, jejímž výsledkem je tvorba kyseliny mléčné. Vše je stejné jako u okurek, rajčat nebo zelí. Je pravda, že stále existuje určitý rozdíl v technologii přípravy: na konec fermentace budete muset počkat 5–6 dní.

Pro tento způsob přípravy si můžete vzít jakoukoli dýni: malé nechte celé nebo nakrájené na kolečka; velké, oloupejte a odstraňte semínka, nakrájejte na kousky nebo plátky.


K nakládané (nebo solené) dýni můžete přidat různé druhy zeleniny a koření

Na nakládanou (solenou) dýni potřebujete:

  1. Připravte squash. Umyjte a osušte. Odřízněte stonky a pedicely. V případě potřeby oloupejte a nakrájejte na kousky.
  2. Omyjte a osušte koření.
  3. Do třílitrové zavařovací sklenice dejte na dno část koření (asi 1/3) a dejte polovinu dýně, pak další část koření a zbylou dýni.
  4. Naplňte nádobu dýní a doplňte zbytkem koření.
  5. Vařte vodu a rozpusťte v ní sůl.
  6. Naplňte nádobu solankou a přikryjte gázou. Nechte při pokojové teplotě. Fermentace bude nejprve aktivní a poté se zastaví: bubliny plynu se nebudou tvořit a stoupat nahoru. To je signál, že fermentace skončila.
  7. Pokud lák úplně nepokryje nakládanou tykev, připravte si ještě trochu láku a přidejte ho do sklenic.
  8. Sklenice zakryjte plastovým víčkem a dejte na chladné místo.

UŽITEČNÉ RADY

Při přípravě squash pomocí metody moření můžete vytvořit sortiment: přidat okurky, jablka, lilek. Složení koření lze také změnit a přidat to, které máte nejraději: bobkový list, kuličky černého pepře, kořen křenu. Nakládaná tykev je z konzervárenského hlediska velmi přínosná zelenina: s radostí přijme koření, které máte rádi. Hlavní věc je, že je to v rámci technologie vaření.

Turshiya salát s tykví na zimu

„Turshiya“ („turshi“, „torshi“) je rozmanitý zeleninový salát, tradiční pokrm v mnoha kuchyních Středního východu a Balkánu. Sada zeleniny může být velmi odlišná. A tykve se dobře spřátelí s téměř veškerou zeleninou, která dozrává ve stejnou dobu jako v sezóně.

Na tento recept jsem narazila v Bulharsku a podle mě je nejlepší. Salát se připravuje bez vody: zelenina pustí tolik tekutiny, aby se do ní celý ponořil. Turshiya salát se může jíst druhý den a po dvou nebo třech bude ještě chutnější. Může být skladován v lednici po dobu až 2 měsíců, nebo jej můžete stočit do sklenic a pasterizovat. V tomto případě se však alespoň trochu ztratí křupavost zeleniny.

Aby se zelenina zároveň marinovala, je lepší ji nakrájet na stejně velké kousky.


Turshiya salát se může jíst druhý den a po dvou nebo třech bude ještě chutnější

Na salát Turshiya s tykví potřebujete:

  1. Sklenice sterilizujte.
  2. Připravte si všechnu zeleninu: omyjte, osušte, odřízněte stonky, stopky, odstraňte semínka z paprik.
  3. Zeleninu nakrájejte na malé kostky přibližně stejné velikosti.
  4. Kopr a petržel omyjeme a osušíme.
  5. Veškerou zeleninu a zeleninový salát dejte do velké mísy.
  6. Připravte si marinádu. V teplé vodě rozpustíme cukr a sůl, přidáme ocet a olej. Rozruch.
  7. Zeleninu přelijte teplou marinádou, promíchejte a nechte 2 hodiny několikrát promíchat.
  8. Salát Turshia s tykví přendejte do sklenic a pasterizujte: litrová sklenice – 20 minut, na půllitrovou sklenici stačí 10-12 minut.

Squashový kaviár

Tykev jsou nejbližší příbuzní cukety. Vaření kaviáru z posledně jmenovaného je běžná věc. Proč nezkusit squash? K tomu je povoleno používat zeleninu, která je již mírně přezrálá. Kaviár tím chuťově neutrpí. Dýni, která je již zralá, je třeba oloupat – kaviár tak bude mnohem křehčí.


Squashový kaviár získá svěží chuť, odlišnou od obvyklého cuketového kaviáru, pokud přidáte aromatické bylinky

Na squashový kaviár potřebujete:

  1. Připravte si sterilizované sklenice.
  2. Dýni omyjte, odřízněte stonek a stopku. U zralých oloupejte kůži. Dýni nakrájejte na 1,5 cm silné plátky.
  3. Na pánvi rozpálené olejem opečte dýni do lehkého zhnědnutí. Hotovou dýni vychladíme. Life hack: dýni můžete péct v troubě předehřáté na 200 °C po dobu 20 minut. Před pečením potřeme dýně rostlinným olejem.
  4. Procházejte squash přes mlýnek na maso. Pokud chcete, aby byl dýňový kaviár velký, můžete zvolit rošt s příslušnými otvory pro válení.
  5. Cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme na rostlinném oleji.
  6. Rajčata spaříme, zbavíme slupky a nakrájíme na kostičky. Vložte do pánve s cibulí a vše společně vařte, dokud se tekutina neodpaří.
  7. Česnek a bylinky nasekáme nadrobno.
  8. Srolovanou dýni vložte do pánve s cibulí a rajčaty. Rozruch.
  9. Přidejte česnek, bylinky, sůl, cukr. Vmíchejte squashový kaviár. Vše společně vařte 5-6 minut. Pokud je tekutiny hodně, vařte tak, aby se co nejvíce odpařila.
  10. Nalijte ocet, zamíchejte, znovu přiveďte k varu a kaviár vložte do sterilizovaných sklenic. Uzavřete víčky.

UŽITEČNÉ RADY

Dýni na kaviár lze smažit na pánvi nebo upéct v troubě. Dýňový kaviár získá svěží chuť, odlišnou od běžného cuketového kaviáru, pokud do něj dáte celerové listy.

Lečo z tykve s pepřem

Lecho je jedním z nejjasnějších a nejoblíbenějších zimních salátových přípravků. Připravené v létě i po celou zimu si budete chutnat lahodnou svačinkou. S horkými vařenými bramborami, s jakýmkoliv masem nebo jen s kouskem chleba – je to uspokojující a chutné! Tradiční lečo lze obměnit i přidáním tykve k paprikám. Její kousky dodávají salátu pružnost a paprika sdílí svou jasnou vůni s tykví. Moc jim to spolu sluší! Omáčka ze zralých sladkých rajčat je něco, co má rád úplně každý. Omáčkou přelijte těstoviny spolu s plátky pepře a tykví – kompletní, rychlá a chutná večeře.


Tradiční lečo lze obměnit přidáním tykve k paprikám

Na squashové lečo s pepřem:

  1. Připravte si sterilizované sklenice.
  2. Zeleninu a bylinky omyjeme a osušíme.
  3. Pokud je tykev malá, odřízněte stonek a stopku. Velké nakrájejte na plátky.
  4. Papriku zbavíme semínek a blan a nakrájíme na proužky.
  5. Cibuli nakrájíme na půlkolečka nebo peříčka. Kořen petržele nakrájíme na proužky.
  6. Rajčata zbavíme stopky, nakrájíme na kousky a rozmixujeme v mixéru.
  7. Ve velkém hrnci nebo hluboké pánvi rozehřejte olej a orestujte cibuli, dokud není průhledná a lehce dozlatova. Life hack: je dobré, když máte kotel. Je vhodnější vařit v něm lecho, protože objem zeleniny je velký.
  8. Přidejte pepř a vařte s cibulí 6-7 minut. Poté přidejte dýni, promíchejte a vařte dalších 5 minut.
  9. Zalijeme rajčatovým protlakem, osolíme, přidáme koriandr, cukr, dobře promícháme. Přikryjeme pokličkou a na středním plameni vaříme 30 minut – dusíme.
  10. 5 minut před koncem vaření zalijeme octem. Rozruch.
  11. Lečo vložte do sterilizovaných sklenic a pevně uzavřete víčky. Zabalte do ručníku nebo deky, dokud úplně nevychladne.

UŽITEČNÉ RADY

Je lepší použít mladou, mléčnou dýni, ale měly by být použity červené papriky se silnými stěnami. Lečo pak bude voňavé a krásné. Malé množství koriandru dodá lečo nádech kavkazské kuchyně.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #squashSOUVISEJÍCÍ MATERIÁLYKOMENTÁŘEPřidat komentář Ještě více receptů a lahodných nápadů na našich sociálních sítích

Exit mobile version