K receptu
Na zimu si určitě připravte brusinkový džem, zvláště pokud vám nedaleký les dal působivou úrodu této nádherné bobule! Navíc v procesu není nic složitého a ani nemůže být. Vařte sirup, ponořte do něj bobule a vařte, pravidelně sbírejte pěnu. Obchod jako obvykle! Ale znamenitá sladkokyselá chuť brusinkového džemu potěší ty, kteří si ho rádi dávají čistý s čajem, ty, kteří si ho raději natírají na čerstvý chléb, a ty, kteří takové přípravky rádi používají jako náplň do koláčů.
Složitost: průměrný Kalorie: 112,08 kcal/porce porce: 3 Vaření: 1 hodina 30 minut Použitý: 0,14 g/0,10 g/27,84PrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 3 PORCEBrusinky – 1 kg Cukr – 1,3-1,5 kg pitná voda – 200 ml Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu
Krok 1
Připravte sirup na brusinkový džem. Za tímto účelem nasypte cukr do hrnce a naplňte jej studenou pitnou vodou. Umístěte na sporák nebo varnou desku.
Krok 2
Za stálého míchání přivedeme k varu. Vařte na středním plameni 10 minut. Zatímco se připravuje marmeládový sirup, roztřiďte brusinky, poté je důkladně omyjte a dobře osušte.
Krok 3
Připravené brusinky opatrně vložíme do hrnce s vroucím cukrovým sirupem. Znovu přiveďte k varu a na mírném ohni vařte asi 30 minut, občas podlijte.
Krok 4
Horký brusinkový džem nalijte do suchých sterilizovaných sklenic a srolujte víčky. Vyklopte na ručník složený na čtyři části a nechte úplně vychladnout.
UŽITEČNÉ RADY
Pokud brusinkový džem náhle kanduje, připravte si z něj nápoj. Džem stačí naředit převařenou pitnou vodou, zamíchat a nechat 10 minut působit. Poté přeceďte přes dvě vrstvy gázy.
MIMOCHODEM
Tento brusinkový džem lze připravit s voňavým kořením. Ideální je například hřebíček a badyán. Měly by být přidány do sirupu spolu s bobulemi.