Site icon Wellness Way Česká republika

9 aromatických receptů na výrobu hruškových povidel pro chutnou zimu

Výroba hruškových povidel na zimu: 9 aromatických receptů

Začátek podzimu je ten správný čas na přípravu hruškových povidel na zimu. Plody jsou plně zralé, kypré a absorbovaly léto a slunce. Vůně je tak úchvatná! A jak si chci toto kouzlo uchovat, abych později za dlouhých zimních večerů mohl otevřít sklenici jantarového džemu a znovu se ponořit do teplých slunečných dnů. A zde vyvstávají otázky: jaké hrušky si vybrat? jak dlouho vařit? co dodat? kam uložit a jak vylepšit? Ve skutečnosti na tom není nic složitého, pojďme na to přijít v pořádku.

O čem si povíme v článku:Hrušková povidla v řezech na zimu Hrušková povidla s bílým vínem Hrušková povidla s mákem na zimu Hrušková povidla s citronem na zimu Hrušková povidla s brusinkami Hrušková „máslo“ se skořicí Hustá hrušková povidla s jablečnou šťávou Jednoduchá hrušková povidla Hrušková povidla s cibulí a chilli na maso

Nejlepší je samozřejmě dělat džem na zimu ze zralých a šťavnatých hrušek. Výběr takových plodů je poměrně jednoduchý: měly by být měkké u řapíku. Plody dozrávají od jádra, takže pokud dužnina povolí, znamená to, že vnitřek hrušky je definitivně zralý. Při výběru odrůdy zvažte, co přesně plánujete vařit: džem s celým ovocem nebo hustý džem. V prvním případě budete potřebovat husté hrušky odrůdy „Duchess“, „Bartlett“ atd. A ve druhém můžete vzít téměř přezrálé a velmi šťavnaté ovoce.

Navzdory tomu, že hrušky mají své nádherné aroma, lze džem dodatečně dochutit. Skvěle zde funguje hřebíček, badyán, skořice, vanilka, zázvor a dokonce i bobkový list. A mírná kyselost citronové kůry nebo suchého bílého vína vyváží chuť, když je ovoce hodně sladké. Mimochodem, když k hruškě přidáte chilli, cibuli, česnek nebo hořčici, získáte skvělou omáčku k paštikám a masitým pokrmům.

Plody i těch nejšťavnatějších odrůd neobsahují dostatek šťávy, proto se hrušky obvykle zavařují v cukrovém sirupu. Místo vody můžete použít bílé stolní víno – díky tomu bude džem bohatší. Aby plátky ovoce zůstaly neporušené a vypadaly jako kandované ovoce v jantaru, musí být džem připraven v několika krocích, mezi nimiž musí sirup zcela vychladnout.

V našem výběru najdete doporučení a tipy, jak udělat hrušková povidla na zimu, a také 9 nejlepších receptů.

Plátky hruškových povidel na zimu

Pokud je úroda hrušek na vaší dači dobrá, připravte si džem s celými plátky podle našeho receptu. To lze udělat ze sladkého jižního ovoce a dokonce i z těch, které se prodávají v obchodech po celý rok, ale výsledek bude o něco méně voňavý. Hruškový džem v plátcích je nejen chutný, ale také velmi krásný. Připravuje se v několika fázích, díky nimž se kousky postupně nasycují sirupem, zachovávají si svůj tvar a barvu.


Plátky hruškových povidel

K přípravě džemu na 15–18 porcí potřebujete:

  1. Připravte si ingredience na hruškový džem. Do misky nalijeme studenou vodu, přidáme ocet. Hrušky oloupeme, podélně rozkrojíme na čtvrtky a opatrně zbavíme jádřinců. Vložte do misky s okyselenou vodou.
  2. Připravte si koření na dochucení hruškového džemu. Rozdrťte lusky kardamomu. Rozlomte tyčinku skořice na 2-3 kousky lehkým úderem něčím těžkým.
  3. Připravte sirup na hrušková povidla. Do kastrůlku nalijte 100 ml studené vody a citronovou šťávu, přidejte cukr. Přiveďte k varu na vysoké teplotě, snižte teplotu na střední, snižte pěnu.
  4. Vložte koření do sirupu a po přivedení k varu vařte na vysoké teplotě 5 minut. Odstraňte skořici děrovanou lžící nebo pinzetou a nechte kardamom.
  5. Hrušky vložíme do sirupu, děrovanou lžící je vyjmeme z okyselené vody a necháme okapat. Velmi opatrně promíchejte. Přiveďte k varu na vysokou teplotu, snižte teplotu na nízkou a vařte 3 minuty. Odstraňte z tepla a úplně vychladněte, 3 hodiny.
  6. Míchejte, umístěte na vysokou teplotu, přiveďte k varu, snižte teplotu, vařte 3 minuty, ochlaďte 3 hodiny a opakujte cyklus ještě dvakrát. Hruškový džem rozdělte do sterilizovaných sklenic a pevně uzavřete.

Užitečná rada

Hrušková povidla lze vařit i s jiným kořením. Skvěle se hodí například badyán, vanilkové tyčinky nebo hřebíček. S tím druhým buďte opatrní: pár pupenů na 2,5 kg hrušek bude stačit.

Mimochodem

Správně připravená hrušková povidla na plátky se perfektně skladují v suchu a temnu a nevyžadují chlazení. Může to být buď speciální spíž, nebo obyčejná kuchyňská skříňka umístěná ne příliš blízko sporáku.

Hrušková povidla s bílým vínem

Hruškový džem s bílým vínem je velmi zvláštní dezert s velmi bohatou sladkou chutí a jemným, lehce nakyslým aroma. Pokud se vám podařilo koupit velmi malé hrušky o velikosti malého citronu, zkuste je celé povařit ve víně. Výsledek vás potěší, uvidíte!


Hrušková povidla s bílým vínem

Na přípravu džemu na 10 porcí potřebujete:

  1. Hrušky oloupeme a nakrájíme na plátky, vložíme do hrnce, přidáme cukr, zalijeme vínem a necháme na mírném ohni. Přiveďte k varu, snižte teplotu na minimum a vařte 15 minut.
  2. Odstraňte džem z ohně a nechte 5-6 hodin zcela vychladnout.
  3. Džem vraťte na oheň a po uvaření vařte 30 minut. Zkontrolujte připravenost sirupu – kapka by se neměla roztékat po povrchu. V případě potřeby vařte dalších 5–7 minut.
  4. Hotový džem vychladíme, nalijeme do sterilizovaných sklenic a pevně uzavřeme.

Poznámka pro hostitelku

Část běžného bílého cukru pro tento hruškový džem lze nahradit hnědým třtinovým cukrem nebo dokonce medem. Pokud použijete med, pak poměry v náhradě budou 1:2, potřebujete více cukru.

Mimochodem

Do tohoto hruškového džemu je nejlepší použít suché nebo polosuché bílé víno – je aromatičtější a po uvaření se chuťově výhodněji rozvine.

Povidla z hrušek a máku na zimu

Hruškový a makový džem je velmi chutný, aromatický, krásný a neobvyklý. Tento džem je také velmi jednoduchý na přípravu, vyzkoušejte sami. Ocení ho každý, komu ho naservírujete.


Hrušková povidla s mákem

Na přípravu džemu na 20 porcí potřebujete:

  1. Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na kousky. Citron spaříme, nakrájíme na poloviny a vymačkáme šťávu.
  2. Kousky hrušek vložte do hrnce se silným dnem, přidejte cukr a citronovou šťávu. Necháme 1 hodinu louhovat.
  3. Umístěte pánev na oheň, přiveďte k varu a vařte za míchání na středním ohni 15–20 minut. Seberte pěnu.
  4. Mák orestujte na suché pánvi, mírně vychladněte. Polovinu džemu rozšlehejte v mixéru, dokud z něj nevznikne hladké pyré.
  5. Povidla smícháme s kousky, protlakem a mákem. Umístěte na střední teplotu a po varu vařte dalších 15–20 minut. Pokud jsou hrušky hodně šťavnaté, zabere to trochu více času.
  6. Hotový džem horký nalijte do sterilizovaných sklenic a pevně uzavřete víčky.

Poznámka pro hostitelku

Pokud tuto povidla z hrušek a máku trochu zahustíte škrobem nebo pektinem, máte výbornou náplň do koláče nebo piškotového moučníku.

Mimochodem

Při smažení máku na pánvi nezapomeňte, že se může velmi rychle připálit. Proto tento proces velmi pečlivě sledujte a nezapínejte vysoké teplo.

Hrušková povidla s citronem na zimu

Hruškový džem s citronem na zimu je skvělý dezert. Pro něj je lepší vybrat nejsilnější a nejsladší ovoce, pak tenké plátky v hotovém džemu budou připomínat kandované ovoce. Citron zase dodá příjemnou kyselost a vytvoří chuťovou rovnováhu.


Hrušková povidla s citronem na zimu

K přípravě džemu na 6–8 porcí potřebujete:

  1. Citron nakrájejte na tenké plátky, odstraňte semínka. Vložte do hrnce, přidejte cukr a vodu. Na mírném ohni přivedeme k varu. Poté za stálého míchání vařte další 3 minuty.
  2. Hrušky nakrájíme na plátky, zbavíme semínek a stopky. Přidejte do sirupu a nechte 1,5–2 hodiny položit pánev s hruškami a citronem na oheň a přiveďte k varu.
  3. Snižte teplotu na minimum a vařte 2,5–3 hodiny za občasného míchání a sbírání pěny. Hotový džem dejte do nahřátých sterilních sklenic. Pevně ​​utěsněte.

Poznámka pro hostitelku

Citron v tomto hruškovém džemu lze nahradit jiným citrusovým ovocem. Pomeranče, mandarinky a dokonce i kumquaty jsou perfektní. Citron lze také přidat k ostatním citrusovým plodům pro chuť a vůni.

Mimochodem

Citron dodává této hruškové marmeládě bohatou chuť a vůni, takže ji lze vyrábět po celý rok. Poslouží jakékoli ovoce z obchodu, a to i mimo sezónu.

Hruškový džem s brusinkami

Hruškovo-brusinkový džem není jako ten tradiční, skládá se z čirého sirupu a kousků ovoce. Jeho základem v tomto případě není voda, ale pyré z uvařených brusinek. To dodává džemu originální texturu a rafinovanou kyselou chuť, která skvěle doplňuje sladkost hrušek. Výsledkem je úžasný dezert, který nenechá nikoho lhostejným.


Hruškový džem s brusinkami

Na přípravu džemu na 25 porcí potřebujete:

  1. Hrušky oloupeme (slupku nevyhazujeme). Nakrájejte na poloviny a odstraňte semínka. Udržujte ocasy neporušené. Dužinu nakrájejte na velké plátky.
  2. Vložte hrušky do velké mísy. Pokapejte citronovou šťávou a jemně promíchejte, aby se rovnoměrně rozprostřely. Zakryjte potravinářskou fólií a dejte stranou.
  3. Připravte si brusinky. Ujistěte se, že bobule sušíte, takže se budou muset méně vařit. Vložte hruškovou kůru a citronovou kůru do velkého hrnce.
  4. Do hrnce s brusinkami nalijte vodu a přiveďte k varu. Snižte teplotu, přikryjte pokličkou. Vařte, míchejte, asi 20 minut. Bobule by se měly rozvařit do kaše.
  5. Vzniklou hmotu necháme mírně vychladnout a protřeme přes jemné kovové síto. Vložíme do široké pánve, přidáme plátky hrušek, cukr a zapálíme. Vařte, míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí.
  6. Vařte hrušková povidla na mírném ohni do zhoustnutí, 30 až 40 minut. Odeberte pěnu, nalijte do sterilizovaných sklenic a uzavřete.

Užitečná rada

Podobný džem lze udělat nejen z brusinek, ale také z brusinek nebo červeného rybízu. Zkuste také poslat k hruškám tvrdá jablka – dopadne to skvěle!

Mimochodem

Pěnu z džemu je pohodlnější odstranit zadní vypouklou stranou lžíce: v tomto případě neodeberete pokaždé velkou porci sirupu. Existuje další způsob, jak se zbavit pěny – dát do džemu trochu másla: pěnu „sežere“.

Hruškové máslo se skořicí

Hruškové „máslo“ se skořicí je nejjemnější džem, který se v ústech rozplývá. Podávejte s čajem nebo kávou s toastem a sušenkami. Nebo dejte do misek spolu s tvarohem…

Exit mobile version