K receptu
Výroba džemu z královské meruňky se liší od všech ostatních možností: faktem je, že se nevaří v obvyklém smyslu slova. Ovoce jednoduše namočíme na dlouhou dobu do horkého sirupu, čímž se uvaří natolik, aby dobře drželo. Charakteristická vůně, jasná barva a tvar ovoce přitom zůstávají nezměněny. Carský meruňkový džem je nejen velmi chutný, ale také krásný. Ovocná jádra dodají zvláštní kouzlo a promění pokrm ve vynikající dezert hodný stolu nejvyšší úrovně.
Složitost: průměrný Kalorie: 486,00 kcal/porce porce: 5 Vaření: 2 hodiny 30 minut Přidat. čas: 24 hodin Použitý: 1,80 g/0,20 g/117,70VařeníPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíDětské menuINGREDIENCE NA 5 PORCÍzralé silné meruňky – 1 kg cukru – 500 g pitné vody – 250 ml Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Připravte ovoce na výrobu královského džemu. Meruňky důkladně omyjte a dobře osušte papírovou utěrkou. Plody opatrně nakrájejte nebo nakrájejte na poloviny a odstraňte semínka.
Krok 2
Nakrájejte meruňková jádra a odstraňte jádra. Odstraňte kůži. Pokud je to obtížné, ponořte je na 1 minutu do vroucí vody, poté je vložte do síta a několikrát opláchněte ledovou vodou. Vložte jádra do meruněk.
Krok 3
Připravené meruňky vložte do žáruvzdorné mísy. Nasypte cukr do hrnce. Zalijte pitnou vodou, zamíchejte a umístěte na střední teplotu.
Krok 4
Přiveďte k varu a sirup z královské povidly povařte asi 5 minut. Sundejte z ohně a ihned nalijte na meruňky v misce. Nechte zcela vychladnout při pokojové teplotě.
Krok 5
Do pánve opatrně nalijte meruňkový sirup. Znovu dejte na oheň a přiveďte k varu. Vařte 3 minuty. Sundejte z ohně a nalijte na meruňky. Necháme vychladnout. Toto opakujte alespoň 3-5x.
Krok 6
Horký džem z královské meruňky přendejte do suchých sterilizovaných sklenic. Vršek každého důkladně otřete a přikryjte plastovým víčkem. Necháme vychladnout. Uchovávejte v lednici.
UŽITEČNÉ RADY
Pokud se obáváte, že tento meruňkový džem nebude dlouho skladován, v poslední fázi uvařte ovoce spolu se sirupem, nalijte do sklenic a srolujte.
MIMOCHODEM
Před přípravou královského džemu vyzkoušejte meruňková jádra. Pokud moc chutnají, nahraďte je mandlemi nebo vlašskými ořechy.