K receptu
Tento lilkový kaviár je jednoduchý na přípravu, ale velmi chutný. Navíc je to i zdravé, protože zelenina na tento pokrm prochází minimální tepelnou úpravou, hlavně ne smažená. Lilky pečeme 15 minut a zbytek zeleniny většinou přidáme čerstvý. Obecně zastánce správné výživy určitě potěší. A pokud se někomu zdá tato verze lilkového kaviáru málo fádní, upravte jeho chuť přidáním potřebného množství soli, pepře nebo jiného koření podle chuti.
Složitost: snadno Kalorie: 132,99 kcal/porce porce: 8 Vaření: 1 hodina Použitý: 2,71 g/8,67 g/10,81Ukrajinská kuchyněSnackVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 8 PORCÍlilek – 3 ks rostlinný olej – 4 polévkové lžíce. l. rajčata – 3 ks velká červená cibule – 1 ks kopr – 2 snítky petržel – 2 snítky čerstvě mletý černý pepř – podle chuti sůl – podle chuti Tabulka vah a mír. RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Připravte si ingredience na výrobu jednoduchého lilkového kaviáru. Troubu předehřejte na 180°C. Lilek omyjte a dobře osušte. Namažte 2 polévkové lžíce. l. rostlinný olej.
Krok 2
Lilky dejte na plech a pečte asi 15 minut (slupka na ovoci by měla prasknout). Necháme mírně vychladnout a poté lžící vydlabeme dužinu. Umístěte jej do misky.
Krok 3
Rajčata na lilkový kaviár nakrájejte příčně, poté vložte do cedníku a několikrát přelijte vroucí vodou, poté studenou. Ovoce oloupeme a dužinu nakrájíme nadrobno.
Krok 4
Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a zalijeme vroucí vodou. Do mísy přidejte dužinu z lilku spolu s rajčaty. Rozmačkejte šťouchadlem nebo rozdrťte ponorným mixérem.
Krok 5
Přidejte zbývající olej, sůl a pepř podle chuti. Důkladně promíchejte. Nechte vychladit až do podávání. Nakrájejte zelené listy a ozdobte lilkový kaviár.
UŽITEČNÉ RADY
Pokud si chcete připravit lilkový kaviár na zimu, přendejte připravenou hmotu do hrnce a na mírném ohni vařte 20 minut. Poté rozdělte do připravených sklenic, sterilujte 10 minut a poté srolujte.
MIMOCHODEM
Kulinářští historici tvrdí, že recept na lilkový kaviár byl vynalezen na Ukrajině a dvě města této země – Oděsa a Charkov – stále vedou tvrdé spory o právo být nazývány rodištěm tohoto nádherného občerstvení.