K receptu
Višňový a angreštový kompot určitě osloví milovníky bobulových nápojů s osvěžující a povzbuzující chutí. Vůně třešní a jemná kyselost angreštu se harmonicky snoubí a tvoří překvapivě harmonický duet.
Složitost: snadno Kalorie: 105,53 kcal/porce porce: 15 Vaření: 30 min Použitý: 0,20 g/0,09 g/26,37PrázdnýPitíVegetariánství: PřísněVegetariánstvíDětské menuINGREDIENCE NA 15 PORCÍ200 g angreštuna 1 třílitrovou sklenici200 g třešní 350 g cukru Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Bobule na třešňový a angreštový kompot omyjeme ve studené vodě. Sceďte v cedníku a nechte vytéct vodu. Ořízněte stonky angreštu a podle potřeby odstraňte pecky z třešní.
Krok 2
Připravte si sterilizované třílitrové sklenice. Na každou sklenici budete potřebovat 400 g bobulí, poměr si můžete vybrat podle své chuti. Vložte bobule do sklenic.
Krok 3
Bobule opatrně zalijte vroucí vodou až po samotné hrdlo sklenice, snažte se bobule zalít vroucí vodou, aby sklenice nepraskla. Zakryjte sterilizovanými kovovými víčky a nechte 5 minut.
Krok 4
Vodu ze sklenic nalijte do velkého hrnce, do každé sklenice s kompotem přidejte 350 g cukru a na silném ohni přiveďte k varu, vařte 5 minut a poté stáhněte plamen na minimum.
Krok 5
Jednu sklenici naplňte horkým kompotem a přikryjte víčkem. Otočte nádobu dnem vzhůru. Poté naplňte další sklenici – celou tu dobu by se měla pánev s kompotem dusit doměkka.
Krok 6
Když jsou všechny sklenice srolované, zabalte je do přikrývek nebo koberečků a nechte hotový kompot po dobu nejméně 24 hodin skladovat při pokojové teplotě.
UŽITEČNÉ RADY
Pokud se vám kompot z třešní a angreštu z konzervy zdá příliš sladký, přidejte před podáváním do sklenic led nebo kompot podle chuti nařeďte minerálkou.
MIMOCHODEM
Kompot z třešní a angreštu lze připravit nejen k uskladnění na zimu, ale i ke konzumaci ihned po přípravě. V tomto případě upravte množství cukru podle chuti.