Site icon Wellness Way Česká republika

Exotické okurkové gazpacho: Osvěžující léčba pro horké letní dny

K receptu

Máte chuť na osvěžující polévku, ale už vás nebaví okroshka? Připravte si okurkové gazpacho podle našeho receptu. Zdá se nám, že tato verze slavného španělského pokrmu, který se tradičně připravuje z rajčat, má své místo. Za prvé, lahodné čerstvé okurky jsou pro obyvatele našeho regionu dostupnější než dobrá, opravdu sladká a voňavá rajčata. A za druhé, taková studená polévka se dobře vyrovná se dvěma hlavními funkcemi takových letních jídel: uhasí žízeň i lehký hlad (musíte uznat, že chuť k jídlu v horku je zřídka „brutální“). Okurkové gazpacho proto rozhodně potěší vás i vaše blízké, zvláště pokud se hlavní složka pokrmu dostane na kuchyňský stůl přímo ze zahradního záhonu.

Složitost: snadno Kalorie: 448,24 kcal/porce porce: 4 Vaření: 1 hodina 30 minut Použitý: 2,35 g/43,85 g/10,63PolévkaVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 4 porcevelká bílá cibule – 1 ks čerstvé okurky – 600 g zelená paprika – 2 ks kopr – 6 snítek, zeleninový vývar nebo pitná voda – 300 ml, vinný ocet – 3 polévkové lžíce. l. olivový olej – 10 polévkových lžic. l. červená paprika – 1/4 ks čerstvě mletý černý pepř – podle chuti sůl – podle chuti Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Připravte si ingredience na okurkové gazpacho. Bílou cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Čerstvé okurky omyjeme a osušíme. Většinu (asi 3/4) nakrájíme na plátky.

Krok 2

Zelené paprikové lusky omyjeme a osušíme. Nakrájejte na poloviny, odstraňte stonky, semínka a blány. Zelenou papriku nakrájenou na čtvrtky dejte stranou. Tři čtvrtiny ovoce nakrájíme na malé plátky.

Krok 3

Kopr na gazpacho omyjte a dobře osušte a rozložte na papírovou utěrku. Odstraňte hrubé stonky. Zbývající zeleninu dejte do velké mísy mixéru.

Krok 4

Přidejte cibuli, většinu čerstvých okurek a zelené papriky do mixéru a rozmixujte. Zalijte zeleninovým vývarem, vinným octem a 6 polévkovými lžícemi. l. olivový olej. Dochuťte solí a pepřem. Znovu promíchejte mixérem.

Krok 5

Uzavřete mísu mixéru s gazpachem a dejte alespoň na 1 hodinu do lednice. Zbývající okurky, zelenou a červenou papriku nakrájíme na velmi malé kostičky. Zeleninu vhoďte do mísy a lehce osolte.

Krok 6

Vychlazené gazpacho nalijte do sklenic nebo keramických misek. Navrch položte nakrájenou zeleninu, pokapejte zbylým olivovým olejem a ihned podávejte.

UŽITEČNÉ RADY

Pokud jste si zakoupili velké okurky na výrobu gazpacho, oloupejte je ze semen, to znamená, že z každého ovoce vyřízněte jádro. V případě potřeby lze kůži také odstranit.

MIMOCHODEM

Před podáváním můžete na každý talíř okurkového gazpacho přidat pšeničné krutony, vařené nebo smažené krevety a tenké plátky pečeného kuřecího řízku. Bude to výživné a velmi chutné!

Exit mobile version