K receptu
Pokud jste švestková povidla na plátky nikdy nedělali, určitě tak udělejte. Zajímavé je, že o tomto způsobu vaření se většinou ani nemluví: nejdiskutovanějším tématem v této souvislosti je vaření se semínky nebo bez nich. Šli jsme tedy dále: nejenže jsme je oddělili, ale také nakrájeli dužinu na plátky. A to, věřte mi, dává smysl, protože právě v této podobě jsou plody dokonale nasycené sirupem a zachovávají si svůj tvar. Podávat švestková povidla na plátky ve váze nebo rozetách je opravdovým potěšením, nejen gastronomickým, ale i estetickým!
Složitost: snadno Kalorie: 113,04 kcal/porce porce: 3 Vaření: 20 hodin Použitý: 0,22 g/0,08 g/26,48VařeníSnídaněVečeřeDezertPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíDětské menuPárty, bufetINGREDIENCE NA 3 PORCEšvestky – 1,3-1,5 kg cukru – 1,2 kg suché bílé víno – 500 ml Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu
Krok 1
Připravte si švestky na povidla. Chcete-li to provést, roztřiďte ovoce, omyjte a osušte. Každou švestku rozkrojte napůl a odstraňte pecku. Odměřte 1 kg ovoce (zbytek použijte dle libosti) a nakrájejte na plátky.
Krok 2
Nasypte cukr do široké pánve, kastrolu nebo smaltované mísy. Zalijeme suchým bílým vínem a za stálého míchání přivedeme k varu. Povařte džemový sirup 3 minuty na středním plameni.
Krok 3
Připravené švestky opatrně vložíme do vroucího sirupu, aby se nepřipálily. Velmi jemně promíchejte velkou dřevěnou lžící nebo nádobou několikrát jemně zatřeste.
Krok 4
Vařte doslova 2-3 minuty. Poté švestky v sirupu stáhněte z ohně a přikryjte kouskem čisté gázy. Nechte 4 hodiny při pokojové teplotě. Plátky švestek by měly být namočené v sirupu.
Krok 5
Nádobu se švestkami v sirupu opět postavte na oheň a přiveďte k varu. Vařte 2-3 minuty a stáhněte z ohně. Přikryjeme gázou a necháme vychladnout. Toto opakujte ještě 3-4x.
Krok 6
Švestková povidla nakrájejte naposledy na plátky, dokud nebudou úplně uvařená. Nechte zcela vychladnout a vložte do suchých, sterilizovaných sklenic. Utěsněte běžnými plastovými nebo šroubovacími uzávěry.
UŽITEČNÉ RADY
Pokud se vám nápad dělat švestková povidla na plátky s vínem moc nelíbí, stačí vzít 500 ml vody a přidat do ní šťávu z poloviny velkého citronu. Promíchejte a použijte jako základ sirupu.
MIMOCHODEM
K přípravě těchto švestkových povidel na plátky se snažte vybrat zralé velké ovoce s dobře oddělitelnou peckou. Perfektní je například odrůda „prune“.