K receptu
Malinový džem dokáže rozzářit každé ráno. Namažte ji na ranní tousty, přidejte do kaše nebo tvarohu, smíchejte s jogurtem nebo smoothie. Jistě vymyslíte ještě mnoho dalších využití tohoto úžasného produktu: tvarohové koláče, kastrol, palačinky…. Pokračovat!
Složitost: průměrný porce: 1 Vaření: 35 min Přidat. čas: 6 hodinPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíDětské menuINGREDIENCE NA 1 PORCI500 g malin 700 g cukru 2 polévkové lžíce. l. tabulka vah a mír studené vody RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu
Krok 1
Chcete-li připravit malinový džem, roztřiďte bobule a odstraňte stopky. Vložte bobule do široké pánve a použijte mačkadlo, abyste z bobulí pustili šťávu.
Krok 2
Maliny zakryjte cukrem a přidejte 2 polévkové lžíce. l. studenou vodou, zamíchejte a nechte 6 hodin přikrýt pánev víkem. Během této doby bobule několikrát promíchejte s cukrem.
Krok 3
Pánev s bobulemi postavte na střední teplotu a za stálého míchání přiveďte k varu. Když se džem vaří, snižte plamen a stáhněte pěnu. Pokračujte ve vaření na mírném ohni po dobu 10 minut.
Krok 4
Džem stáhneme z ohně a přecedíme přes jemné sítko, abychom odstranili semínka. Nalijte džem zpět do pánve a přiveďte k varu. Vařte 5 minut.
Krok 5
Horký džem nalijte do sterilních sklenic a uzavřete sterilními víčky. Umístěte sklenice a malinový džem dobře přikryjte přikrývkou. Nechte úplně vychladnout.
UŽITEČNÉ RADY
Pokud při míchání malinového džemu sjedete po dně a uvidíte karamelové hrudky s vůní spáleného cukru, okamžitě džem stáhněte z ohně. Nalijte do čisté pánve (nedotýkejte se toho, co je spáleno) a pokračujte ve vaření, snižte teplotu.
MIMOCHODEM
Pro sterilizaci sklenic na malinový džem předehřejte troubu na 110 °C a čisté sklenice do ní vložte na 15 minut. Sterilizovat lze i kovová víčka.