K receptu
Petržel lze nahradit jinými bylinami: koprem, koriandrem, bazalkou, estragonem.
Složitost: snadno Kalorie: 63,34 kcal/porce porce: 2 Vaření: 1 hodina 30 minut Použitý: 1,08 g/3,84 g/5,95TroubaKonzervováníPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 2 PORCE2 kg cukety 300 g sladké červené cibule 4 stroužky česneku 1 malý svazek petrželky 1 kg velmi zralých rajčat 80 ml jablečného octa nerafinovaný slunečnicový olej čerstvě mletý černý pepř sůl Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Cuketu v případě potřeby oloupeme, nakrájíme nahrubo a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C do měkka, asi 20 minut. Poté nasekejte nadrobno.
Krok 2
Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Česnek prolisujeme, oloupeme a nakrájíme najemno. Petržel zbavte stonků (tady nebudou potřeba) a lístky nasekejte nadrobno.
Krok 3
Spusťte rajčata na 1 minutu. ve vroucí vodě, poté opláchněte studenou vodou a opatrně sloupněte slupku. Dužinu spolu s jádrem nakrájíme na malé kostičky.
Krok 4
Dužinu z lilku, cibuli, česnek a rajčata promícháme, osolíme, opepříme, přidáme petrželku a dochutíme octem, solí, pepřem a olejem podle chuti.
Krok 5
Výslednou směs rozdělte do sterilizovaných sklenic, sklenice umístěte na mřížku do hrnce. Naplňte vodou až po ramínka, přiveďte k varu, pasterujte 40 minut. Poté sklenice uzavřete.