K receptu
Pokud doslovně přeložíte slovo „satsebeli“ z gruzínštiny, dostanete něco jako „dipování“ nebo, v běžném anglickém kulinářském jazyce, dip omáčka
Složitost: snadno Kalorie: 105,30 kcal/porce porce: 3 Vaření: 45 min Použitý: 3,90 g/2,85 g/16,66Konzervovánígruzínská kuchyněVečeřeVečeřePrázdnýSnackOmáčka, dresinkVegetariánství: PřísněVegetariánstvíDětské menuPárty, bufetPiknikINGREDIENCE NA 3 PORCE2 kg zralých rajčat 500 g červené papriky 1 kg česneku 120 ml červeného vinného octa sůl rostlinný olej Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Rajčata nakrájejte příčně, vložte je do vroucí vody a poté je opláchněte studenou vodou. Opatrně odstraňte kůži. Odstraňte semena spolu s tekutinou, nakrájejte dužinu podle potřeby.
Krok 2
Česnek oloupejte, papriku zbavte stopek, opatrně vyřízněte všechny blány a vyklepejte semínka. Dužinu nakrájejte dle libosti.
Krok 3
Vařte ocet. Nenechte vařit – jakmile se vaří, vypněte a nalijte do čisté nádoby. Zcela vychladnout.
Krok 4
Sklenici umyjte, osušte a nechte 10 minut působit. do trouby předehřáté na 180–200 °C ke sterilizaci, vychladit.
Krok 5
Všechny ingredience rozemelte, přidejte sůl a ocet, promíchejte, nalijte do sterilizovaných nádob.
Krok 6
Pro lepší uchování nalijte navrch tenký proužek rostlinného oleje, nádoby pevně uzavřete víčky nebo zátkami a umístěte na chladné a tmavé místo.