K receptu
Lecho je tradiční recept maďarské kuchyně, který má mnoho variací, připravuje ho každá hospodyňka po svém. Papriky a rajčata jsou však nezbytnou součástí každého receptu. Nejčastěji se do nich přidává cibule, ale i další zelenina podle chuti. Pro náš recept budete navíc potřebovat mrkev a rajčatovou šťávu, stejně jako koření, které učiní chuť lečo bohatší a mnohostrannější. Cukr se používá k vyrovnání kyselosti octa. Takové lečo, uzavřené ve sterilizovaných sklenicích, vydrží dlouho i bez lednice.
Složitost: průměrný Kalorie: 114,37 kcal/porce porce: 10 Vaření: 50 min Použitý: 5,39 g/0,42 g/22,26PrázdnýSnackHlavní chodVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 10 PORCÍčervená sladká paprika – 2,5 kg rajčat – 700 g rajčatové šťávy – 750 ml mrkev – 1 cibule sladká paprika – 1 lžička bobkový list – 1 ks ocet 9 % – 25 ml sůl – 1 ČL cukru – 1 ČL pepře – ½ ČL bylinek (petržel, koriandr, bazalka) – 1 svazek Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu
Krok 1
Nalijte rajčatovou šťávu do velkého hrnce nebo kastrolu.
Krok 2
Do šťávy přidáme ocet, sůl, cukr, bobkový list, pálivou a sladkou papriku a kuličky pepře. Umístěte kastrol na střední teplotu.
Krok 3
Rajčata nakrájíme na velké plátky a přidáme do hrnce.
Krok 4
Cibuli nakrájíme na kolečka a také dáme do hrnce.
Krok 5
Mrkev oloupeme, podélně rozpůlíme a nakrájíme na tenká půlkolečka.
Krok 6
Vložte mrkev do lečo.
Krok 7
Papriku odstraňte i se semínky (zde je nutná opatrnost, takže pokud se vám semínek nepodařilo zbavit hned, opláchněte papriku studenou vodou). Papriku rozkrojte napůl, narovnejte na prkénko a nakrájejte na proužky široké 5–7 mm. Ke zbytku zeleniny přidáme papriku.
Krok 8
Když se šťáva vaří, lečo vařte za stálého míchání na středním plameni asi 15 minut. Zelenina by měla být měkká, ale ne kašovitá.
Krok 9
5 minut před připraveností přidejte zeleninu a dobře promíchejte.
Krok 10
Horkou zeleninu vložte do sterilizovaných sklenic, nalijte rajčatovou šťávu z pánve a uzavřete. Sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Vraťte se do normální polohy a uložte. Konzervované lečo lze skladovat 1 rok.
POZNÁMKA PRO HOSTESKU
Sklenice lze sterilizovat v troubě. Čisté sklenice vypláchněte vodou, vložte je do studené trouby na mřížku hrdlem dolů a předehřejte troubu na 150 stupňů, nechte sklenice v troubě ještě 10-15 minut, poté opatrně vyjměte a přendejte na čistou utěrku vychladnout.
UŽITEČNÉ RADY
Na konzervaci si vezměte malé zavařovací sklenice po 500–700 ml, abyste mohli spotřebovat celou porci leča najednou a nestarali se o datum spotřeby po otevření.
MIMOCHODEM
Na 100 g: bílkoviny 1,14 g (1,43 % denní hodnoty) • tuky 0,33 g (0,37 %) • sacharidy 6,93 g (4,13 %) • kcal 33,74 (1,87 %) • sodík 122,02 mg (8,42 %) • cukry celkem 4,48 g ( 8,96 %) • EFA 0,03 g (0,15 %) • vláknina 2,00 g (6,67 %)