K receptu
V Maďarsku se tomuto typu pokrmu – smažené kousky drůbeže nebo masa se zeleninou, následně dušené s paprikou ve velkém množství omáčky – říká pörkölt. Obvykle se podávají s moučnými knedlíky nebo domácími nudlemi. Ale „kachní žaludky s paprikou v maďarštině“ se nám zdají snadněji zapamatovatelné než slovo se dvěma písmeny e.
Složitost: snadno Kalorie: 643,18 kcal/porce porce: 4 Vaření: 1 hodina 20 minut Použitý: 227,43 g/63,67 g/17,77PraženíDušení, chřadnutíHlavní chodVegetariánstvíINGREDIENCE NA 4 porce1 kg kachních žaludků 200 g slaniny, volitelně 1-2 sladké sezónní světle zelené papriky 4-5 středních rajčat 2 velké cibule 6-7 stroužků česneku 1 polévková lžíce. l. rajčatová pasta rostlinný olej 1 polévková lžíce. l. paprika, sladká nebo pálivá, podle chuti 1-2 bobkové listy sůl čerstvě mletý černý pepř Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Kachní žaludky nakrájíme na 2-4 kousky, osolíme a opepříme. Pokud používáte slaninu, nakrájejte ji na střední kousky. Oloupanou cibuli, papriku a rajčata nakrájíme na stejné kousky. Česnek oloupeme a nasekáme.
Krok 2
Nalijte trochu rostlinného oleje do hrnce nebo pánve se silným dnem a přidejte slaninu. Smažte na středním plameni po dobu 5 minut.
Krok 3
Přidejte cibuli, opékejte dalších 5 minut. Přidejte žaludky a smažte na vysoké teplotě za častého míchání 5 minut.
Krok 4
Přidáme papriku, promícháme. Ihned přidejte papriku, rajčata a česnek a promíchejte. Přidejte rajčatovou pastu, promíchejte.
Krok 5
Zalijeme asi 1,3 l horké vody, na prudkém ohni přivedeme k varu, přidáme bobkový list (po 5–10 minutách je lepší vyjmout), přiklopíme pokličkou a na středním plameni za občasného míchání dusíme do žaludků. jsou měkké, 45–60 min. Pörkölt podávejte horký.
POZNÁMKA PRO HOSTESKU
Nesmažte papriku na vysoké teplotě déle než několik sekund! Než změní barvu a dodá pokrmu hořkost, spálí se.
MIMOCHODEM
Pokud vaříte v sezóně, kdy nejsou k dispozici světlé voskové papriky, nahraďte je běžnými červenými paprikami.