Magie výroby lahodného aroniového likéru: Odhalené tajemství a chytré triky

Lahodný likér z aronie: tajemství a triky

Domácí likéry jsou samozřejmě něco. Chuť, vůně, barva… Navíc i ty hospodyňky (nejčastěji muži), které nikdy nedržely v ruce naběračku, se mohou pyšnit vlastní recepturou na likéry a nálevy z nejrůznějších druhů ovoce, bobulovin a bylinek. K výrobě likérů opravdu nemusíte umět vařit nic jiného. Takže aronie likér se může stát vaším prvním typickým receptem.

O čem si povíme v článku:Odkud likéry rostou?

Abych se vyhnul zklamání (tolik času je ztraceno!), riskuji, že vám nabídnu recept, který můžete rychle otestovat. Obvykle se likéry připravují dlouho: když ne roky, jako ušlechtilé whisky, koňaky a jiné brandy, tak alespoň měsíce. Skutečně, aby čistý alkohol absorboval všechny potřebné přísady, trvá to nejméně tři měsíce, nejlépe šest měsíců. Ale pokud mu nepomůžete. A já vám „pomohu pomoci“.

Odkud pocházejí likéry?

Kdysi dávno mi moje vroucně milovaná tchyně darovala kuchařku své babičky, vydanou zřejmě na začátku dvacátého století. Přesné datum ani název vám neřeknu, protože to nemělo původní titulní list a vazba byla docela moderní, z knihvazače. Mezi dalšími skvělými jídly jsem tam našla recept na „Zapekanku“, tedy zrychlenou polévku, která je hotová za týden a je nejen chuťově dobrá, ale dokonce předčí své dlouholeté sestry.

Kromě dalších přísad nezbytných k nalévání (to znamená bobule a alkohol) budete potřebovat speciální zařízení – hliněný nebo keramický hrnec o požadovaném objemu, ale ne méně než 2 litry, nebo podobnou litinovou nádobu. Každá z možností musí být opatřena těsně přiléhajícím víkem.

Materiál

Likér bude bohatší, když bobule propíchnete párátkem
Likér bude bohatší, pokud bobule propíchnete párátkem (Shutterstock/FOTODOM)

V zásadě je jedno, z jaké bobule nebo ovoce likér vyrábíte. Princip přípravy tohoto likéru se nijak nezmění. Jde jen o to, že pokud jsou to meruňky, broskve nebo švestky (vynikají všechny tři), bude potřeba je nakrájet na malé kousky. Totéž platí pro hrušky a jablka. S aronie nemusíte dělat nic zvláštního, stačí ji otrhat z „hřebenů“ a pokud je to možné, pokusit se utrhnout každou „stopku bobulí“. Malé větve jsou chuťově k ničemu, ale otvor navíc pro vstup a výstup tekutiny se naopak bude hodit.

Pokud jsou bobule velmi velké a husté a nejste příliš líní, udělejte do nich pár dírek párátkem – pak bude likér ještě bohatší.

Vodka nebo alkohol?

Na tuto otázku je těžké jednoznačně odpovědět. Než na ni odpovíte, řekněte si upřímně: čeho chcete tímto likérem dosáhnout? Srazit své hosty z nohou? Dokážete tvrdě spát po prvním pití? Zacházet výhradně s mužskou společností, která nesnese dívčí něžnosti? Pak určitě alkohol. Jen, z lásky k Bohu, myslete na své zdraví a bezpečnost a nakupujte jej pouze na důvěryhodných místech a v té nejlepší kvalitě. A není třeba brát „levnější než konkurenti, v pětilitrovém kanystru, stánek č. 154 na rádiovém trhu Mitinsky“.

Pokud k vám přijdou smíšené podniky, zajímá vás chuť toho, co pijete, a proces degustace je pro vás důležitější než výsledek, pak vodka. Samozřejmě dobře vyčištěné, bez nepříjemných pachutí či ranních překvapení. Bobule se toho všeho nezbaví.

Mimochodem, pamatujte, že kromě alkoholu a vodky existuje mnoho dalších druhů alkoholu, které lze použít k výrobě likérů. Jedná se o všechny druhy brandy, rumu, tequily, whisky. Pro arónii se hodí lehký rum a levná pálenka, ostatní odrůdy pod jejím vlivem zemřou také jako jednotlivci, aniž by arónii přidali něco pozoruhodného. Proč tedy vyhazovat peníze do kanálu?

Jdeme!

Poté, co jste si pečlivě vybrali alkohol, vodku nebo jiný alkohol, připravili bobule a našli nádobí, nasypte tam bobule. Měly by naplnit nádobu téměř po vrch. Samozřejmě je tam není potřeba zhutňovat – lehly tak, jak byly. Poté bobule naplňte alkoholem „až po ramínka“, přidejte pár špetek cukru a koření, pokud je přidáváte (viz níže) a přikryjte pokličkou.

Vzhledem k tomu, že ani jedno víko hliněného, ​​keramického nebo litinového výrobku nemůže pevně dosednout (a k odpaření nepotřebujeme ani gram alkoholu), udělejte těsnění. K tomu budete potřebovat mouku a jen tolik vody, abyste vytvořili viskózní lepivé těsto. Spoj zakryjte tímto těstem, aby nezůstala jediná prasklina!

Pokud je ve víčku otvor pro únik páry, můžete jej nejprve naplnit kuličkou alobalu a poté utěsnit.

Teplota

V původní receptuře se takto připravené pokrmy s budoucím kastrolem vkládají do pece „po chlebu“. Bohužel se nemohu pochlubit ruským sporákem. Ale po dlouhém experimentování jsem našel optimální režim. Pánev s ovocem a alkoholem vložte do trouby a nastavte teplotu na 70 °C. Je důležité pochopit, na jakou teplotu se vaše trouba skutečně dostává. Protože zde 5–10 °C navíc nemusí hrát nejatraktivnější roli. Bod varu alkoholu je 78 °C. Pokud nechcete místo likéru dostávat lehké víno, je lepší si předem ověřit, zda vaše očekávání odpovídají skutečné teplotě, zakoupením teploměru.

Jakmile teplota stoupne na 70, nastavte časovač na 1 hodinu. Jakmile zazvoní, snižte teplotu o 10°C a nastavte časovač na 1,5 hodiny. Poté dalších 10 °C a další 1,5 hodiny. Celkem likér sedí v troubě 4 hodiny a minuty. Nyní úplně vypněte a nechte troubu i hrnec v ní úplně vychladnout. Přesuňte hrnec na odlehlé místo a zapomeňte na jeho obsah na 4 dny.

Jen trochu víc, jen trochu víc

Nedoporučuje se mačkat bobule – výsledkem bude zakalený likér s velkým množstvím usazenin
Nedoporučuje se mačkat bobule – vznikne zakalený likér s velkým množstvím usazenin (Shutterstock/FOTODOM)

Nyní je jedna fáze, kterou nelze urychlit. Cedník vyložte čistou kuchyňskou utěrkou – neměl by ničím zapáchat, zejména pracím práškem. Je lepší, když je to vafle, ale jsou možné i jiné možnosti. Nebo použijte několikrát přeloženou gázu. Látka by měla mít takovou velikost, aby její konce výrazně visely dolů. Na rendlík nebo hlubokou mísu položte cedník a nalijte do něj obsah hrnce, nejprve opatrně seškrábněte všechno těsto z víka.

Když hlavní tekutina vyteče, spojte konce k sobě, zavažte a zavěste výsledný sáček na několik hodin nad misku (hlavní množství tekutiny nalijte do láhve, nemá smysl se vypařovat do prostoru).

Tady jde především o trpělivost: pokud se rozhodnete bobule vymačkat, vymáčkne se jich docela dost, ale kvalita bude špatná: tato tekutina bude hodně zakalená a celou vaši lahvičku zkazí nepříjemně vyhlížející usazeninou. Je lepší jej použít jiným způsobem, například postupně jíst bobule. No, aronie je specifická bobule, ne každému chutná, ale švestka nebo třešeň jsou velmi dobré a efekt je úžasný. Nebo nalijte pár lžiček tohoto kalného likéru do čaje – uleví od nespavosti jakoby ručně.

Dokončovací dotek

Zkuste likér. Pokud chcete sladší, přidejte jemný cukr a nechte den nebo dva uležet v láhvi. Ale můžete ho hned pít. Nejsprávnější způsob: udělat polovinu sladší a polovinu nechat tak, jak je.

Zápasové příležitosti

Ale pokud máte hodně bobulí a omezený počet nádob na „kastról“, použijte je na ty nejobyčejnější a nejjednodušší, ale přesto lahodné likéry a likéry podle receptu šéfredaktora časopisu „Gastronom“ Andrei Zakharin.

Andrej Ivanovič bez váhání nasype dobře oloupané, umyté a sušené bobule do nádoby, naplní je vodkou, uzavře je co nejtěsněji a uchovává je na tmavém místě po dobu tří měsíců, poté je filtruje a rozděluje na části: jedna pro chlapce, druhá pro dívky. Pro kluky je pití v podstatě už hotové. Chcete-li připravit verzi pro dívky, musíte nalít tinkturu do hrnce, přidat trochu cukru (podle chuti, ale ne moc), zahřát, aniž byste ji přivedli k varu, ochladit a nalít do krásných nádob. Dívky milují, když je všechno krásné.

Tipy a triky

Aby byl likér průhledný, bobule se předsuší v troubě po dobu 2-6 hodin
Aby byl likér průhledný, bobule se předsuší v troubě po dobu 2-6 hodin (Shutterstock/FOTODOM)

Známý trik: když do aronie hned od začátku dáte hrst listů třešňového stromu, získáte třešňový likér – stejné chuti i barvy.

Chcete-li získat aromatický a chutný, ale spíše průhledný než silně zbarvený likér, nalijte bobule nebo připravené ovoce v jedné vrstvě na plech pokrytý pergamenem a vložte do trouby předehřáté na 70–100 °C. Bobule tam sušte, čas od času vyjměte pánev, protřepejte a otočte o 90° po dobu 2 až 6 hodin, v závislosti na velikosti a hustotě dužiny produktu. Poté ochlaďte a naplňte vodkou nebo alkoholem.

Pokud chcete, aby byl váš likér SPECIÁLNÍ, přidejte do bobulí koření. Badyán se skvěle hodí k aronie. K arónii se velmi hodí lehký, velmi lehký anýzový tón (nedávejte více než 3 hvězdičky badyánu na 1 kg bobulí!). Více roztomilých kombinací na 1 kilogram:

  • třešeň + pár pupenů hřebíčku + 1 čerstvý bobkový list;
  • meruňky + 7–8 kardamomových krabic a/nebo 2 tyčinky skořice;
  • švestky + malý kousek čerstvého červeného chilli bez pecek + 0,5 cm kousek čerstvého kořene zázvoru;
  • hrušky + čtvrtina vanilkového lusku;
  • jablka + 2 tyčinky skořice a 1/10 muškátového oříšku;
  • brusinky + pomerančová kůra + nové koření;
  • brusinka + zázvor a/nebo muškátový oříšek;
  • rakytník + máta + skořice.

Pokud mluvíme o kombinacích aronie ne s kořením, ale s jinými bobulemi, pak to jde nejlépe s jablky a brusinkami.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #aronie #Marianna Orlinkova #likér #aronie likérSOUVISEJÍCÍ MATERIÁLYKOMENTÁŘEPřidat komentář Ještě více receptů a lahodných nápadů na našich sociálních sítích

Share to friends
Rating
( 1 assessment, average 3 from 5 )
Wellness Way Česká republika