K receptu
Nakládané okurky jsou snad nejoblíbenější přípravou, kterou si na zimu dělá každá hospodyňka. Silné okurky ve správném láku budou vynikajícím předkrmem na každém stole.
Složitost: snadno Kalorie: 22,30 kcal/porce porce: 1 Vaření: 3 hodiny Použitý: 0,96 g/0,13 g/4,42KonzervováníPrázdnýSnackVegetariánství: PřísněVegetariánstvíINGREDIENCE NA 1 PORCImalé okurky s tenkou slupkou na nakládání (Nezhinsky, Lukhovitsky) 1 kg tarhunthyme citronová kůra česnek kořen křenu 5 hrášek z nového kořeníPro solanku na 1 litr vody:35 g hrubé nejodizované soli 10 g cukru 5 kuliček černého pepře Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Na každý kilogram okurek vezměte 4-5 stroužků oloupaného česneku, 10 g křenu, 2 snítky bylinek, 3 proužky citronové kůry.
Krok 2
Okurky odřízněte a namočte na 2–3 hodiny do velmi studené vody. Vložte okurky do nádoby, kde je budete připravovat, a zalijte vodou tak, aby byly okurky pokryty 5 cm okurky a přesně změřte její množství.
Krok 3
Připravte lák. Vodu zahřejte na 45–50 °C a rozpusťte v ní cukr a sůl, přidejte lehce nakrájené kuličky pepře.
Krok 4
Okurky dejte do nádob s česnekem, křenem a bylinkami. Nalijte výsledný lák, přitlačte ho dřevěným kruhem a položte na něj závaží. Nechte okurky při pokojové teplotě po dobu 2 dnů. Poté dejte na 4-6 týdnů do lednice.