Site icon Wellness Way Česká republika

Polévka z rajčat oživená nakládaným sýrem

K receptu

Recept na rajčatovou polévku s solným sýrem a bulgurem se hodí pro horké dny. Tato jednoduchá rajčatová polévka může být vyrobena z čerstvých nebo konzervovaných rajčat. Použít můžete nejen cibuli, česnek a papriku, ale i další zeleninu, jako je cuketa nebo řapíkatý celer. Podusíme je v rostlinném oleji do měkka spolu se zbytkem zeleniny podle receptu. Rozvařený bulgur – druh pšeničného zrna – dodá polévce hutnost a nakládaný sýr zvýrazní chuť letní zeleniny.

Složitost: snadno Kalorie: 314,59 kcal/porce porce: 4 Vaření: 25 min Přidat. čas: 2 hodiny Použitý: 8,31 g/19,49 g/25,12PolévkaINGREDIENCE NA 4 porce100 g bulguru 200 g nakládaného sýra 4–5 rajčat 1 červená sladká paprika 1 feferonka 1 cibule 2 stroužky česneku 2–3 snítky koriandru 1 lžička. chmel-suneli 2 polévkové lžíce. l. rostlinný olej sůl, čerstvě mletý černý pepř Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovkaStisknutím ponecháte obrazovku zapnutou během vaření. Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního stavu

Krok 1

Bulgur nasypeme do kastrůlku, zalijeme 250 ml horké vody a osolíme. Přiveďte k varu na vysoké teplotě, snižte teplotu na střední a přikryté vařte 15 minut. Promícháme vidličkou a necháme vychladnout.

Krok 2

Cibuli a rajčata nakrájíme na malé kostičky. Papriku rozkrojte napůl a odstraňte semínka a blány. Půlky nakrájejte na kostky. Odstraňte semínka feferonky a lusk nakrájejte na tenké kroužky. Česnek nasekejte.

Krok 3

V hrnci se silným dnem rozehřejte rostlinný olej a cibuli na něm vařte, dokud není průhledná, 5 minut. Přidáme sladkou a pálivou papriku, česnek a rajčata a na středním plameni dusíme další 3 minuty. Osolíme, opepříme, okořeníme slunečnicovým chmelem a zalijeme 1 litrem horké vody. Snižte teplotu na minimum a přikryté vařte 10-12 minut. Odstraňte z tepla a rychle ochlaďte.

Krok 4

Nakládaný sýr nakrájejte na malé plátky, oddělte je od stonků a koriandr nasekejte nadrobno. Nalijte polévku do talířů, do každého dejte 2-3 polévkové lžíce. l. vařený bulgur a plátky sýra. Posypeme koriandrem a podáváme studené.

POZNÁMKA PRO HOSTESKU

Stejnou polévku lze připravit v italském stylu: místo rostlinného oleje použijte olivový olej, suneli chmel nahraďte směsí italských bylinek a místo solného sýra přidejte stracciatellu nebo ricottu.

UŽITEČNÉ RADY

Chcete-li polévku rychle zchladit, vložte pánev s ní do většího hrnce naplněného do třetiny ledovou vodou. Neustále mícháme, aby polévka rovnoměrně vychladla.

MIMOCHODEM

Na 100 g: bílkoviny 2,45 g (3,06 % denní hodnoty) • tuky 4,51 g (5,01 %) • sacharidy 5,79 g (3,45 %) • kcal 71,61 (3,98 %) • sodík 168,22 mg (11,60 %) • cukry celkem 1,03 g ( 2,06 %) • EFA 1,95 g (9,75 %) • vláknina 0,99 g (3,30 %)

Exit mobile version