K receptu
Mnoho lidí dělá povidla ze švestek s peckami, ale ne každý dopadne dobře. Co přesně se nedaří? Za prvé, konzistence samotného džemu se ukazuje jako velmi sporná: ovoce se doslova roztaví, splyne se sirupem a semena plavou samostatně. Možná to je důvod, proč chuť pokrmu také není lahodná. Doporučujeme vyrobit švestková povidla s peckami pomocí několika triků. Nejprve podrobte plody jakési proceduře „otužování“ ponořením do horké a poté studené vody. Díky této technice si plody při vaření lépe udrží svůj tvar. A za druhé, připravte džem ne okamžitě, ale v několika fázích. To umožňuje zachovat vůni, chuť a barvu ovoce, což má nejpříznivější vliv na kvalitu hotového výrobku.
Složitost: snadno porce: 1 Vaření: 12 hodinVařeníSnídaněVečeřeOdpolední svačinaDezertPrázdnýVegetariánství: PřísněVegetariánstvíDětské menuPárty, bufetNarozeninyDětská dovolenáPiknikINGREDIENCE NA 1 PORCIšvestky – 1 kg cukru – 1,2 kg pitné vody – 1 l Tabulka vah a mír RECEPT NA VAŘENÍNikdy neblednoucí obrazovka
Krok 1
Připravte švestky na povidla s peckami. Nejprve roztřiďte plody podle stupně zralosti a odstraňte poškozené. Švestky omyjte a dobře osušte papírovou utěrkou.
Krok 2
Nalijte pitnou vodu do širokého kastrolu o objemu alespoň 3 litry. Zahřejte ji, aniž byste ji přivedli k varu (optimální teplota je 85°C). Zkontrolujte to kuchyňským teploměrem.
Krok 3
Poblíž dřezu umístěte velkou misku naplněnou ledovou vodou. Švestky namočte do horké vody a nechte 3-5 minut. Poté vodu slijte. Vložte švestky do misky s ledovou vodou. Rozložte je a osušte na papírové utěrce.
Krok 4
V širokém kastrolu nebo zavařovací míse připravte cukrový sirup. Za tímto účelem nalijte cukr do nádoby, přidejte pitnou vodu a za míchání přiveďte k varu. Vařte 3 minuty.
Krok 5
Do vzniklého cukrového sirupu ponořte švestky. Velmi opatrně promíchejte a minutu zahřívejte. Odstraňte z tepla. Nechte 3 hodiny při pokojové teplotě.
Krok 6
Nádobu se švestkami v sirupu opět postavte na oheň a vařte 30 minut ve třech až čtyřech várkách. Čekací doba mezi dávkami je 2 hodiny. Hotová horká švestková povidla s peckami vložíme do suchých sterilizovaných sklenic a uzavřeme.
UŽITEČNÉ RADY
Chcete-li zjistit připravenost švestkových povidel s peckami, naberte je lžičkou, dejte je na studený plochý talířek a nechte pár minut působit. Pokud se nerozšíří, odstraňte z tepla.
MIMOCHODEM
Na povidla s peckami použijte nepříliš velké, nepřezrálé plody. Právě ty si při vaření lépe udrží tvar a chuti pokrmu to jen prospěje.